Bir yılbaşı klasiği: Çiftlikte Aşk-ı Memnu

Bir yılbaşı klasiği: Çiftlikte Aşk-ı Memnu
Yıl sonları, o yıl yaşadıklarımızı gözden geçirmek, hedeflerimizin neresinde olduğumuzu görmek, olmak istediğimiz insana bir adım daha yaklaşmış mıyız anlamak ve yeni yıl kararları almak için iyi bir fırsat olabilir; ya da buz gibi havada battaniye altına kıvrılıp, bir bardak tarçınlı leblebili sahlep eşliğinde Aşk-ı Memnu izlemek için. Tercih sizin.

Her zaman ikincisini seçen biri olarak bir yılbaşı geleneğimi sizlerle paylaşmak isterim: Gönüllerin şampiyonu, modası geçmeyen, yeri dolmayan dizimiz Aşk-ı Memnu’nun Arsen Hanım’ın çiftliğinde geçirdikeri o harika yılbaşını izlemek. Dizide gördüğümüz tek yılbaşı bu olmadı tabii ama favorim her zaman o ilk senenin kutlamasıdır. Bihter ve Behlül arasında hislerin henüz söze dökülmediği ama Bihter’in, Peyker’in evini temizlerken bulduğu o meşhur kırmızılı notu saklamasından ve Adnan’ın notu bulmasından hemen sonradır bir kere. Notu Behlül’ün Bihter’e yazdığını düşünen ama ‘Bunu nasıl düşünürsün Adnan?’ tepkileriyle karşılaşıp vicdan azabından kıvrım kıvrım kıvranan Adnan’ın bunu ancak taraflara araba alarak telafi edebileceğine inanmasının yılbaşıdır o.  


Rönesans tablosu gibi değil mi?

Yılbaşı ortamı gündüzden başlar bir kere. Ziyagiller elitliğin gerçek temsilcileri olduğundan, yılbaşında mekan mekan dolaşıp kalabalıklara karışmayı tercih etmezler elbette, Arsen Hanım’ın çiftliğinde aile arasında bir kutlama en güzelidir ve çiftliğe tabii ki sabahtan gidilir. O sene Bihter ve Adnan evliliğinin ilk kutlaması olacağından ‘Biz bir aileyiz’ sloganı ile Peykerler ve Firdevs Hanım da olay mahallindeki yerlerini alırlar. Bülent ağacın etrafında hediyelere sataşır, büyükler kahvelerini yudum, hizmetliler mutfakta akşam hazırlıklarını tamamlamaya çalışır. Geniş penceleri o evde, çiftliğin eşsiz manzarası ile birlikte huzur siner adeta duvarlara. Sinebilirdi daha doğrusu.


Gözleri yollarda kalmak bir insana bu kadar mı yakışır?

Bihter için için Behlül’ün gelip gelmeyeceğini bekler yılbaşı şıklığı içinde. Bir yandan bunu çaktırmak istemez ama öte yandan ‘Bu çoluk çocuğun arasında ne işim var?’ işlemiştir adeta bakışlarına. Henüz Adnan’a olan hisleri bitmemiştir gel gör ki, vicdan azabı da vardır üstünde. Belki o da içinden yeni yıl kararları listesi yapıyordur, ‘Behlül’le görüşmek kesilecek.’


Sayın her şeyi bilen 

Olayların farkına mevzuyu yaşayanlardan bile önce varan Firdevs Hanım, normal şartlarda hiçbir yılbaşına bir çiftlikte aile sohbeti yaparak girmek istemeyecekken, Ziyagiller’e karışmış olmanın ve nihayetinde güvenilir bir kasa bulmanın sevinciyle ortama katlanmaya çalışır. Bihter’in bakışlarının arkasındaki niyeti bilmenin ağırlığı ve olası bir Behlül-Bihter ilişkisini önlemek için şimdiden plan yapması gerektiğini bilmesi onu asla yıldıramaz ama zira ortamdaki en akıllı insan her zamanki gibi odur.


'Benim olucak Fıstık'

Akşama Behlül de gelir çiftliğe ve yılbaşı yemeği başlar. Matmazel’in Bülent’le dans ederek gerçek bir loser olmaya doğru koşar adım gittiği yemekte, herkesin dans etmesinden güç alan Nihal de Behlül’ü dansa kaldırır çocuksuluğunun arkasındaki aşkla. Behlül bir yandan Bihter’in ona ne kadar yasak olduğunu aklında tutmaya, diğer yandan Bihter’le yakın olma fırsatlarını kaçırmamaya çalışır. Adnan’ın vicdan azabını bastırmak için Behlül’e Bihter’i dansa kaldırmasını söylemesi gecenin en mantıksız anıdır elbette. Masadaki kimsenin (belki Bülent hariç) gerçekte orada olmadığı bir yemektir o, herkesin aklında kırk tilki vardır. Çok fazla yılbaşı geçiremeyecektir bu aile birlikte ama henüz bunu kimse bilmez.

Çok güzel bir bölümdür, bence siz de izleyin. İyi seyirler dilerim.


BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER