Tiyatro: Yeni sezon tavsiyeleri

Hakikat, Elbet Bir Gün
İzlediğim Oyunlardan Tavsiyelerim:
Geçen sezonlarda, özellikle bir önceki sezon sahnelenmeye başlamış ve sahnelenmeye bu sezon da devam eden oyunlar arasından izlediğim ve sizlere tavsiye etmek üzere seçtiğim 10 tane oyundan kısa kısa bahsetmek istiyorum.

*Hakikat, Elbet Bir Gün
D22’nin geçen sezon prömiyer yapan oyunu Hakikat, Elbet Bir Gün, benim için 2018-2019 sezonunun en iyi oyunuydu. Berkay Ateş’in kaleme aldığı bu muhteşem oyunda Gizem Erdem, Seda Türkmen, Emir Çubukçu, Can Kulan ve Berkay Ateş performans sergiliyor. Oyunun yönetmeni ise Serkan Salihoğlu. Hakikat, Elbet Bir Gün, esasen bir distopya, izlerken keşke sadece bir distopya olsaydı diyeceğiniz bir oyun. “Bir oyun, kalbiniz yerinden çıkacak gibi sizi heyecanlandırabilir mi, ruhunuzu sıkıştırıp nefesinizi kesebilir mi?” diye yazmıştım oyun hakkında. Hislerimi yazdığım yazıyı BURADAN okuyabilirsiniz. Bu sezon mutlaka bir kez daha izlemek istediğim oyunu henüz izlemediyseniz hemen listenize almanızı tavsiye ederim.

*Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit
Tiyatro Hemhal’in muhteşem oyunu Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit, benim bugüne kadar izlediğim en iyi tek kişilik performanstır. Latife Tekin’in romanından Nezaket Erden ve Hakan Emre Ünal tarafından uyarlanan oyunu Hakan Emre Ünal yönetiyor, Nezaket Erden sahnede muhteşem bir performans sergiliyor. Oyun hakkında yazdığım yazıda “Hani dildeki tüm olumlu sıfatları yan yana dizsem sanki yine bir eksik kalacak gibi geliyor.” diye ifade etmiştim Nezaket Erden’in performansını. Oyun hakkında hislerimi yazdığım yazıyı BURADAN okuyabilirsiniz. Köyden kente göç eden bir ailenin küçük kızları Dirmit’in gözünden yaşadıkları mücadeleyi anlatan oyun, benim için severken acıtanların hikayesini anlatan, Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit’i mutlaka izlemelisiniz.

 

*Dünyada Karşılaşmış Gibi
Krek’in geçen sezon prömiyer yapan ve çok ses getiren oyunu Dünyada Karşılaşmış Gibi sahnelenmeye devam ediyor. Berkun Oya’nın kaleme aldığı ve aynı zamanda yönettiği oyunun kadrosu ise tam bir şampiyonlar ligi diyebiliriz. Oyunda Serkan Keskin, Öner Erkan, Alican Yücesoy, Defne Kayalar, Settar Tanrıöğen, Fatih Artman ve Okan Yalabık’ın performans sergiliyor. Tüm ekip muhteşem performans sergiliyor ama Settar Tanrıöğen ile Serkan Keskin tabiri caizse oyunculuk dersi verirken Öner Erkan da akıllara kazınacak bir performans sergiliyor. Oyun, karakolda yolları kesişen bir grup insanın hikayesini anlatıyor. Büyüsü kaçar diye ayrıntı veremiyorum ama oyunda çok farklı bir deneyim yaşayacağınızı belirtmek istiyorum. Oyunun metninin çok güçlü olduğunu ve bende yüksek hisler uyandırdığını söyleyemem ama bu kadronun muhteşem performansını izlemenizi mutlaka tavsiye ederim.

*Benimle Gelir Misin?
B Planı- Toy işbirliğiyle geçen sezon prömiyer yapan oyunda Elif Ürse ile Başak Kıvılcım Ertanoğlu performans sergiliyor. Ebru Nihan Celkan’ın kaleme aldığı oyunu Sami Berat Marçalı yönetiyor. Benimle Gelir Misin? İstanbul’u terk etmekle, Berlin’e kavuşmak arasında geçen, Umut ile Janina’nın hikayesin, anlatıyor. Ülkenin siyasi gidişatını birbirini seven iki kadının kavuşması üzerinden anlatıyor diye özetleyebilirim. Benimle Gelir Misin? İyi bir metne ve başarılı performanslara sahip olsa da derdini anlatma biçimi bakımından, adını tam koyamasam da soğuk bir tavrı var diyebilirim. Oyun hakkında hislerimi paylaştığım yazımı BURADAN okuyabilirsiniz.


*Tırnak İçinde Hizmetçiler
Tiyatro Hemhal’in son oyunu Tırnak İçinde Hizmetçiler, Hakan Emre Ünal’ın Jean Genet’in “Hizmetçiler” isimli metninden yola çıkarak kaleme aldığı ve aynı zamanda yönettiği bir oyun. Oyunda Nezaket Erden ile Pınar Güntürkün çok iyi birer performans sergiliyor. Tırnak İçinde Hizmetçiler, ne zaman oyun oynadıkları ne zaman ‘gerçek’ karakterlerine büründüklerini takip etmeye çalışacağınız iki kadının dönüşümünü muazzam bir dille anlatıyor. Bu sezon henüz izleyebildiğim oyun benden tam not aldı. Mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.



*Fotoğraf 51
Craft’ın muazzam oyunu Fotoğraf 51, geçen sezon prömiyer yaptı. Oyunun metni Anna Ziegler’e, çevirisi Hira Tekindor’a ait. Çağ Çalışkur yönetimindeki oyunda Funda Eryiğit, Cem Avnayim, Bahadır Efe, Barış Arman, Orçun Soytürk, Selahattin Paşalı ve Korhan Soydan performans sergiliyor. Funda Eryiğit oyundaki muhteşem performansı ile pek çok ödül aldı. Oyun, 1950’lerin bilim dünyasında Watson-Crick modelinin keşfi ile DNA’nın keşfedilmesine katkı sağlayan fotoğrafları çeken Rosalind Franklin’in hikayesini anlatıyor. Fotoğraf 51’i henüz izlemediyseniz mutlaka bu sezon izlemenizi tavsiye ederim.

*Yutmak
Craft’ın  en iyi oyunlarından biri olan Yutmak, birbirinden farklı hayatları olan üç kadının özgürleşme mücadelesini anlatıyor. Stef Smith’in kaleme aldığı metni Çağ Çalışkur çeviriyor. İbrahim Çiçek’in yönettiği oyunda Ece Dizdar, Başak Daşman ve Merve Dizdar performans sergiliyor ama ne performans! Özellikle Merve Dizdar’ın oyundaki performansı izlediğim en iyi performanslar listesinde yer alır. Aslında Yutmak 3.sezonunda sahnelere veda etmişti ancak bu sezon -sanırım ayda bir- ara ara sahnelenmeye devam edecek. Oyun hakkındaki yazımda “Dağlara, taşlara, ovalara, bayırlara büyük puntolarla yazmak istiyorum: KENDİN İÇİN BİR İYİLİK YAP VE YUTMAK’I İZLE!” diye yazmıştım. Oyun hakkındaki yazımı BURADAN okuyabilirsiniz. Belirttiğim gibi önceki sezonlarda izlemediyseniz bu şansı değerlendirin ve izleyin derim.

*Kader Can
Bam’ın geçen sezon prömiyer yapanı oyunu Kader Can, henüz izlemediyseniz bu sezon listenize almanız gereken oyunlardan bir tanesi. Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleme aldığı ve aynı zamanda yönettiği oyunda Deniz Karaoğlu muhteşem bir performans sergiliyor. Oyunda Kader Can’ın askerlik maceralarını dinliyorsunuz ama bugüne kadar dinlediğiniz askerlik maceralarından biraz daha farklı, daha güncel ve “genç” bir hikaye diyebiliriz. Açıkçası izlerken hem çok eğlendiğim hem içimin cız ettiği ve Kader Can’ı tanıdığım için çok memnun olduğum bu oyunu izlemenizi tavsiye ederim.



*Kral Lear
William Shakespeare’in klasik oyunu Kral Lear, Oyun Atölyesi yorumuyla sahneleniyor. Sahnenin Lear yorumuna bayıldığımı söylemek isterim. Usta oyuncu Haluk Bilginer oyunun hem çevirmeni hem de Lear rolünde performans sergiliyor. Oyunu Muharrem Özcan yönetirken kalabalık ve genç kadroda, Berfu Öngören, Hare Sürel, Nazlı Bulum, Arif Pişkin, Deniz Celiloğlu, Kaan Turgut, Onur Özaydın, Sertan Müsellim, Efe Tunçer ve Hüseyin Sevimli yer alıyor. Tüm kadronun performansı muazzamdı. Oyun Atölyesi’nin Kral Lear yorumunu izlemenizi tavsiye ederim.

*Kalp
Craft’ın duyurulduğu günden itibaren büyük merak uyandıran oyunu Kalp, geçen sezon prömiyer yaptığı günden itibaren biletleri günler öncesinden tükenerek kapalı gişe oynadı. Larry Kramer’e ait olan eseri Hira Tekindor çevirdi ve oyunu İbrahim Çiçek yönetiyor. Oyunun kalabalık kadrosunda Aras Aydın, Nilperi Şahinkaya, Cem Yiğit Üzümoğlu, Kerem Arslanoğlu, Burak Sarıkahya, Sinan Çatıkkaş, Nejdet Sert, Süleyman Kara ve Soner Kurt yer alıyor. Oyunun dikkat çeken bir diğer detayı olan muazzam afişinin tasarımı ise Zerrin Tekindor’a ait. Oyun, 80’li yıllarda var olan bir salgının yalnızca eşcinsellerde görüldüğü iddiasıyla yaratılan korkuyu ve ötekileştirmeyi anlatıyor. Büyük bir beklentiyle ve heyecanla izlediğim oyun maalesef bende büyük hisler uyandırmadı. Belki de Craft’ta çok daha iyi oyunlar izlediğim için oyun beklentimi karşılamamış olabilir. Ancak izleyenler tarafından genellikle çok iyi yorumlar alan ve beğenilen oyunu izlemenizi tavsiye ederim.

Yazı devam ediyor..
BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER