The Crown: Görkemli kraliçe, hırslı başbakan, yalnız prenses…

The Crown: Görkemli kraliçe, hırslı başbakan, yalnız prenses…
Üç sezondur Kraliçe’nin baskın kadın figür olarak arz-ı endam ettiği The Crown, bu sezonunda üç ayrı kadının hayatına odaklanıyor. Görkemli Kraliçe Elizabeth, hırslı Başbakan Thatcher ve yalnız Prenses Diana…
 
Babasının ölümüyle Kraliçe tahtına oturan Elizabeth’in kraliçeliği, yönetmeyi öğrenmesi yıllar aldı. Yönetmeyi öğrenirken arka plana attığı, belirli kalıplar içerisinde yaşadığı anneliğini sorgulaması ise olgunluk dönemine denk geldi. Çocuklarının hobilerini kraliyet çalışanlarından öğrenen Elizabeth’in karşısında çocuğu için kraliyet programını değiştirten Diana var. Bir de çocukları arasında ayrımcılığı saklama ihtiyacı duymayan Margaret Thatcher. Bu üç kadının ortak noktalarından biri olan annelik, sezonun da en göze çarpıcı temalarından biri.
 
Bu temanın odağındaki en güzel bölümlerden biri, 4.bölümdü. Elizabeth’in çocuklarıyla tek tek bir araya gelmesi, onları dinlemesi, kendini sorgulaması… Yaşanmış günlerin hislerle yoğrulmasını, o görkemli basamaklarda duyguları da hissetmeyi seviyorum. The Crown’ı diğer kraliyet işlerinden farklı bir yere koyan özelliklerden biri de bu şüphesiz.
 
Kraliçe çocuklarını dinlerken keşke en başında Diana’yı da dinleseydi dedim. En başından yanlış olduğu bilinen bir evliliğin ortasında oradan oraya savrulan, kah koca sarayda yalnızlığıyla odasına kapanan, kah gözler önünde ışıl ışıl parlayan Diana bu kadar yıpranmazdı. Saraydasın ama yalnızsın. Görkemli aynasında hüzün dolu gözlerle kendini seyrederken, prens o hiçbir zaman vazgeçemediği kadının yanında kahkahalar atıyor. Taş olsa çatlar!
 
Diana’nın hikayeye girişi, ilk sezondan beri bildiğimiz bir şeyi daha da görünür kıldı. Kraliyet ailesinin bencilliğini… Prenses Margaret’ı da Diana’yı da bunalıma sürükleyen aynı şey; tacın gücü. Taç; aile içindekileri mutsuzluğa iterken, ailenin dışında kalanlara da dokunuyor. Sadece ülke vatandaşlarına değil, uzak akrabalara da bencilce yaklaşılıyor. Kuzenlerin hikayesi bunun sadece bir örneği. Fagan olayı ise ailenin hem topluma uzak, hem de kendi içlerinde dahi korunaksız olabileceğinin göstergesi.

Kraliyetin toplumla bağı, dönemin başbakanı Thatcher da yine sezonun en merakla beklenen karakterlerinden biriydi. İngiltere’nin ilk kadın başbakanı Thatcher da, odağına gücü alan bir lider. Gerek siyasi kararlarında, gerek aile ilişkilerinde odağına aldığı ‘güç’ kavramı üzerinden kadınlara bakış açısını da gösteren Thatcher ve Elizabeth’in karşı karşıya geldiği sahneleri hep sevdim. Thatcher ve Elizabeth’in arasındaki gerilime konu olan 8. bölüme ise bayıldım! Hele bölümün açılışı, Claire Foy ile kısacık karşılaşma, hikayenin bağlanışı nefisti.

Kraliyet ailesinin av düşkünlüğüyle iç içe geçen nefis kurgusuyla Lord Mountbatten’ın ölümü de sezonun en beğendiğim kısımlarından biriydi.

Olivia Colman; kraliçeliğe daha da ısınmış, olgunlaşmış. Emma Corrin; Diana’nın ışıltısını, çekingenliğini, hüznünü çok güzel taşımış. İlk sahneden beri karakterine dair ne hissedeceğimi bilemediğim Gillian Anderson ise tam bir Margaret Thatcher olmuş.

Görkemli, duygusal, nefes kesici… Sezonun bende bıraktığı his tam olarak bu. Özellikle ikinci yarısında nefesimi tutamadığım, mükemmel bir sezon sundu The Crown. Bu işi gerçekten çok seviyorum.



BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER