Joseph K. bugün yaşasaydı

Joseph K. bugün yaşasaydı
En sevdiğim mevsimin habercisi ve en güzel sezonun başlangıcı Eylül’ün hüzünlü son gününde sezonun ilk oyununu DasDas’ın Joseph K. İsimli oyunuyla açtım. 

Ataşehir Watergarden’da yer alan DasDas Mert Fırat, Didem Balçin, Harun Tekin, Koray Candemir ve Muzaffer Yıldırım tarafından kurulmuş. Müzik, yemek ve tiyatroyu bir araya getirerek bir kültür, sanat, eğlence merkezi yaratmışlar. Ataşehir’de yer alması bana biraz korkutucu gelse de tiyatro için, iyi müzik için dağları tepeleri aşmaya hazır olduğumdan ve de bu ekibin ortaya iyi bir iş çıkardığından emin olduğumdan gittim, gördüm, oyunumu izledim.

DasDas gerçekten güzel bir mekân olmuş, bir kere muhteşem bir sahne kurmuşlar. Oyundan veya konserden önce yemeğinizi yiyebileceğiniz, çayınızı, kahvenizi içebileceğiniz güzel de bir mutfağı var. Yani diyeceğim o ki uzak muzak ama gidin görün ve güzel performanslara tanıklık edin.

Gelelim sebebi ziyaretimize… Geçen sezon fırsat bulamadığım Joseph K.  İle sonunda tanıştım, mesudum.

Joseph K. Kafka’nın ünlü eseri Dava’nın kahramanı ama benim için Kafka’nın kendisi. Okurken Joseph K.’nın aslında Kafka olduğuna inandım, bende yarattığı his buydu ve sonradan öğrendiğim kadarıyla Kafka’nın hayatından pek çok ipucu içeriyor eser.  Dava’yı ilk kez Hukuk Fakültesindeyken okumuştum. Geç kalmışsın diyebilirsiniz ama aslında kalmamışım, sonradan anladım. Hani derler ya bazı kitaplar belli yaşlara gelindiğinde tekrar okumalı diye, buna çok katılmakla birlikte aynı zamanda her kitabın doğru bir zamanı olduğuna inanıyorum ben. Eseri üniversitede okurken epey zorlanmıştım mesela ama oyunu izlemeden önce tekrar okumaya başladım ve aldığım tadı anlatamam. Bana bu duyguyu hatırlattıkları ve bu muhteşem eseri sahneye koydukları için DasDas’a minnettarım öncelikle.

Dava bir sistem eleştirisi ve fazlası. Yargı sisteminin işleyişine sağlam bir tokat çakan Kafka eseri İngiliz yazar Tom Basden’ın kara komedi uyarlaması ile Joseph K. ismiyle sahneleniyor. Yaklaşık yüz yıllık olan eser günümüz modern dünyasında teknolojik gelişmeler ışığında yeniden yorumlanıyor. Gerek esere baktığınızda gerek modern uyarlamaya baktığınızda aslında değişenin yalnızca yaşam koşulları olduğunu, toplumun yargıya, yargının topluma bakış açısının hiç değişmediğini ve topal yargı sisteminin ise giderek elden ayaktan düştüğünü bir kez daha anlıyorsunuz.

Joseph K. otuzunda, bir bankada yüksek bir mevkide çalışırken başlarda bir şaka sandığı, inanmakta zorlandığı, belki mücadele etmek zorunda bırakıldığı ve otuz birinci yaş günün arifesinde aslında hiç ulaşamadığı yargıç ile mahkemenin varlığını sorgulayıp kendini çürümüş sisteme teslim ederken bile umudunu korurken son bulan hukuk mücadelesinde çevresi çok kalabalık olsa da aslında yalnız bırakılmıştı. Joseph K. bugün yaşasaydı muhtemelen yine aynı yollardan geçecekti, muhtemelen yine yalnız olacaktı, belki sadece sonu daha farklı olacaktı, kim bilir?…

Joseph K.’da Mert Fırat, Didem Balçin, Özgün Aydın ve Onur Dilber’i izliyorsunuz ve hayran oluyorsunuz. Dörtlü muhteşem birer performans sergiliyor, biri diğerinden ayrı değil, hepsi harikalar yaratıyor ama Joseph K.’nın can bulmuş halinde Mert Fırat’tan başkası da olmazmış gibi hissettim.

Kısacası üzerine saatlerce konuşulası, sayfalarca yazılası bu muhteşem eserin DasDas yorumunu izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Unutmuyoruz; Tiyatro iyidir, iyileştirir…



 

BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER