İki Efendinin Uşağı Alaturka: Doya doya gülmek isteyenlere...

İki Efendinin Uşağı Alaturka: Doya doya gülmek isteyenlere...
Çok eğleniyorlar ççoooookkkkk
Carlo Gordoni'nin yazdığı metni Rekin Teksoy çevirmiş. Komedya oyunu Commedia dell'Arte'den esinlenen oyunu bize alaturka versiyonuyla uyarlayan isim ise Kıvanç Kılınç. Ve bu oyunun yönetmeni de Muhammet Uzuner.

İki Efendinin Uşağı oyunu çoookkk eski ve bilindik bi' oyun. Tiyatro oyunlarını takip edenlerin, oyuncuların ve tiyatro kitapları da okuyanların zaten aşina olduğu metinlerden biridir. Bi' nevi klasiktir kendisi. O yüzden oyunun özetini geçmek değil niyetim. "Alaturka" uyarlamasının detaylarıyla nasıl bir şölen olduğundan bahsetmek.

Efenim öncelikle CAS (Cihangir Atölye Sahnesi)'tan biraz bahsetmek istiyorum. Aslında CAS içerisindeki konservatuvar eğitiminden. Sınavlarına girerek ücretsiz burs kazanarak okuyabiliyorsunuz. İçerisinde birbirinden deneyimli eğitmenlerden dersler alarak güçlü bir şekilde mezun olabiliyorsunuz. Elbette kendinizi ne kadar geliştirirseniz o kadar başarılı olursunuz. (İnternet sitelerinden detaylı bilgilerini alabilirsiniz.)

Kıvanç Kılınç oyunu sadece uyarlamakla kalmamış, oyun içindeki şarkı sözlerini de yazmış. Commedia dell'Arte 'ı başarıyla geleneksellikle harmanlamış. Orta oyundan esinlenmelerle sahnede oyunculukları bambaşka gözle görebiliyorsunuz. Evet, bayıldım^^ Oyunu daha önce farklı Şehir Tiyatroları'nda izlemiştim. Hepsi birbirinden güzeldi, kabul. Yalnız ben bu uyarlamayı da çok ama çok sevdim. Metnin güzelliği, uyarlamanın ince işçiliğiyle şık olmuş.

Yönetmen Uzuner, sahneyi iyi kullanarak az dekor çok oyunculuk mottosuyla izleyiciye sunmuş. Tiyatroseverler oyunu izlerken tüm oyuncuları aynı anda net bir şekilde izleyip tüm karakterler hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliyordu. Her oyuncunun geniş alanı mevcuttu. Arada kalan, es geçilen gibi bir durum söz konusu değildi. Başrol mü??? Hepsiydi. Yan rol mü?? Hepsiydi. Ve oyunu izlerken tüm oyuncular içine aldı beni. Ben hepsinin "O" olduğuna inandım. Tüm bunlar için teşekkürler Muhammet Uzuner.

Oyunun müzikleri Berktay Akyıldız'a, kostümleri Veli Kahraman'a, koreografisi Hicran Akın'a, ışık tasarımı Onur Alagöz'e, makyaj tasarımı Arzu Gamze Kılınç'a ait. Kostümler tam da döneme ve yöreye ait olmuş. Veli Bey'e extra teşekkürler.

Ekip uyumu müthiş, gülme garantisi zirve yapıyor, ekip enerjisi harika, yöresel iş olmasından mütevellit şive durumu enfes, göndermeler şık... Asla kaçırmamanız gereken oyundur İki Efendinin Uşağı Alaturka...

Oyuncuların hepsi birbirinden iyiydi. Beden kullanımı, ses aksı, doğru mimik ve jest kullanımı, sahneye hakimiyet... Yalnız biri vardı ki benim favorim: Alim Seyfettin'i oynayan Can Seçki. (Umarım doğrudur gerçek ismi) Çok sesli güldüm, kimseyi rahatsız etmemek adına dikkat ettim. Alkışladım, bana kalsa durmadan alkışlardım. (Oyunu sürekli bölemezsin Ayfer, dedim^^)

Metni bozmadan öyle güzel uyarlanmış ki üfffff çok kalp. Kıssadan hisse: Mutlaka izleyin, izletin oyunu. Hediye edin, hediye etsinler. Tam da gülmeye çok ihtiyacımız varken doya doya gülmek isteyenlere...

Sevgiler... 

OYUN KÜNYE BİLGİLERİ

Yazan: Carlo Goldoni
Çeviren: Rekin Teksoy
Uyarlayan: Kıvanç Kılınç
Yönetmen: Muhammet Uzuner
Oyuncular: Alper İrvan, Ayça Öztürk, Berfin Karatay, Canberk Dikmen, Can Seçki, Erdi Öztürk, Gözde Yıldız, Osman Onur Can, Yusuf Kısa
Makyaj Tasarım: Arzu Gamze Kılınç
Kostüm Tasarım: Veli Kahraman
Koreografi: Hicran AkınY
Işık Tasarım: Onur Alagöz
Müzik: Berktay Akyıldız
Şarkı Sözleri: Kıvanç Kılınç
Orkestra (Stüdyo Kayıt) 
Piyano: Berktay Akyıldız
Kanun: Mehmet Orçun Cengiz
Klarnet: Ulaş Uysal
Bas: Ceren Akyıldız
Afiş Tasarım: Ali Can Elagöz
BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER