En çok onun filmlerini izledik; Ertem Eğilmez

En çok onun filmlerini izledik; Ertem Eğilmez
Ekrandaki filmde eğlenceli bir müzikle koştur koştur merdivenlerden inen biri varsa, başlarken her sahnesinde başka başka karakterler görüyorsak, birkaç dakika içinde hem gülüp hem dudak bükebiliyorsak, ekranda nostaljik bir filtre de varsa kabul edelim o filmin yapımcısı ya da yönetmeni genellikle Ertem Eğilmez olur.

Yeni filmlerle devam ettirilmek istenen Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı’nın fenomen haline gelmesindeki en büyük paylardan biri şüphesiz ki onundur. Hatırladığımızda bile gözlerimizi nemlendiren, Kahraman’ın hikayesi Canım Kardeşim’i nasıl unutabiliriz? Ya da altınları kaça böleceğini bir türlü bilemeyen kardeşlerin yaşadıklarını Köyden İndim Şehire’yi izlerken attığımız kahkahaları?

Yeşilçam’ın filmlerinin çoğunda izi olan Ertem Eğilmez’in işlerinden bahsetmeden önce onu biraz tanıyalım. 

18 Şubat 1929 Trabzon doğumlu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bir bakkal dükkanı açtı. Refik Erduran ile 1954’te Çağlayan Yayınevi’ni kurdu. Aynı dönemde Erduran ve Haldun Sel ile birlikte Tef isimli mizah dergisi çıkarmaya başladı. Cep kitapları yayınlayarak basılı yayın dünyasında önemli bir yeniliğe imza attı. Kemal Tahir’in Mayk Hammer takma adını kullanarak polisiye romanlar yazmasını sağladı. Türkiye’ye langırt makinelerini getirten ilk isim. 1961’de Efe yapımcılık şirketinden çıkardığı Yaman Gazeteci filmi ile yapımcılığa, 1964’te de Fatoş’un Fendi Tayfur’u Yendi ile yönetmenliğe adım atarak sinema ile ilgilenmeye başladı. Bir Millet Uyanıyor filmi ile 1967 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Tarihsel Film’ ödülünü kazandı.

Canım Kardeşim, Hababam Sınıfı serisi, Namuslu, Banker Bilo, Arabesk, Aşık Oldum gibi sinema filmleri dışında 1980-1981 yılları arasında Kanlı Nigar isimli müzikli oyunu sahneye koydu. Münir Özkul, Adile Naşit, Kemal Sunal, İlyas Salman, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Şener Şen, Ayşen Gruda gibi karakter oyuncularına filmlerinde yer verdi. 21 Eylül 1989’da İstanbul’da vefat etti.

Ertem Eğilmez imzası taşıyan en popüler filmlerden birkaç sahne seçtim, hep birlikte göz atalım^^

Yazı devam ediyor.


BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER