Fail-Safe ve Dr. Strangelove: Nükleer savaşa çeyrek kala

Neticede kaçınılmaz olan gerçekleşir. Film boyunca ABD başkanından Amerikan askerlerine, pilotun eşine kadar herkes bu saldırıların önüne geçmeye çalışır. Politik ve askeri hamleler arka arkaya kullanılır ama saldırıların önüne geçilemez. Filmin atmosferi de en kötü kabustan farksız. Lumet iki saat boyunca insanı huzursuz eder, kapanış jeneriğine kadar gerim gerim gerer. Mekân kullanımı da son derece başarılıdır. Lumet'in bu filmle de ortak noktaları olan 12 Angry Men gibi tek mekânda geçen, heyecanlı bir film çektiğini düşünürsek az sayıdaki mekânın başarıyla kullanılmış olması, diyalogların çarpıcılığı, karakterlerin iyi yazılmış olması ve çatışmaların hakkının verilmesi şaşırtıcı olmamalıdır. Lumet bu filminde karmaşıklaştıkça hata veren makineleri de, gene aynı şekilde düşmanlıkları karmaşıklaştıkça hata vermeye başlayan devletleri de, savaştan yana bir tutum takınan askerleri de eleştirir ve muazzam finaliyle herkesi uyarır. Ama realist tarafına rağmen fantastiğe de kaçmadan edememiş: ABD başkanının Moskova yok edildikten sonra New York'u nükleerle yok etmesi!

Gelelim Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb filmine. Lumet filmini gerilim üzerine kurarken Kubrick kara komedi ve hiciv komedisi üzerine kurar. Lumet'in filminde Moskova ve New York'un yok oluşuna bir sistem arızası neden olurken Kubrick'in filminde insani faktörler ön plandadır. Soğuk Savaşı bitirip nükleer savaşı kafayı kırmış bir general başlatır. Lumet'in filminde hata veren makine değiştirilir ama saldırılar engellenemez. Kubrick'in filminde ise bu generalin savaşı başlatmasının önüne geçilemez. Aptal bir insan yüzünden iki ülke arasında savaş patlak verir.

Kubrick bir buçuk saatlik filminde politikacıları, askerleri, Nazizm'i kıyasıya eleştirir. Bunu da gerilimli bir atmosferle değil de gözlerimizi yaşartacak kadar komik bir anlatımla yapar. Ekşi Sözlük'te grapes of butcher'in dediği gibi; "Fail-Safe" politik drama iken "Dr.Strangelove" politik taşlamadır. Aynı dönemi, aynı kişileri konu alan, Küba Füze Krizi'nde vuku bulan olaylardan beslenen bu iki yapım pek çok açıdan birbirinden farklılaşır.

Bazı yapım notlarını da dahil edip yazıyı bitireyim. Fail-Safe'de Amerikan başkanını oynayan Henry Fonda, "Dr. Strangelove'dan haberim olsaydı bu filmde oynamazdım," der. Bunu demesinin nedeni o zamanda da iki filmin birbirleriyle sıkça anılması ve "Dr.Strangelove"ın bu filmi gölgede bırakmış olması.

Kubrick filminin montajıyla uğraşırken Lumet'in böyle bir film çektiğini duyunca stüdyodan (iki filmin de sahibi aynı stüdyodur) önce "Dr. Strangelove"ı vizyona sokmasını ve film gişeden kaldırılana kadar "Fail-Safe"i gösterime sokmamasını ister. Fakat zaman her şeyin ilacı derler ya, ödüllerde de "Dr. Strangelove"ın gölgesinde kalan, gösterime girdiğinde iyi eleştiriler alsa da izleyicinin izlemediği "Fail-Safe" hak ettiği değere zamanla ulaşır.

Lumet'in film için bestelenen müzikleri kullanmadığını da belirtmek gerek. Gerilimi sadece müziğe bağlayanlar için ders niteliğinde bir filmdir "Fail-Safe". Neticede iki film de Soğuk Savaşı, paranoyaları, insani ve teknik hataların yol açabileceği kıyımları ve deliliği başarıyla işler. İki film de görülmeli.

BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER