İzzet Pinto: HBO Max'in kararı büyük bir hata

İzzet Pinto: HBO Max'in kararı büyük bir hata
Geçtiğimiz hafta HBO Max'in Türkiye de dahil olmak üzere birkaç ülkede orijinal yapım projeleri durdurduğu resmen açıklanmıştı. Kararı özel haberle duyuran Variety, şimdi de kararın 'doğru strateji' ya da 'büyük hata' olup olmadığına yönelik, sektörden temsilcilerin de yer aldığı bir yazı yayımladı.

Manori Ravindran imzalı yazıda yer alanlara göre birleşme sonrası yeni kurulan ortak şirket Warner Bros. Discovery'nin verdiği bu karar, Avrupa ekibi tarafından değil, ABD'deki üst düzey yetkililer tarafından alındı.

Konuyla ilgili görüşlerine yer verilen Londra merkezli danışmanlık şirketi Enders Analysis'in kurucusu Claire Enders, "WBD, dikkat etmeleri gereken, işleri için önem vermeleri gereken tek eksenin asıl pazarları - ABD, sonra İngiltere, Almanya ve Fransa - olduğunu fark etti. Başka bir yere oynamalarına gerek yok. Bu eksen, işlerini olağanüstü bir seviyeye çekiyor ve başka yerlerde daha seyrek hizmetleri olabilir. Kesinlikle doğru strateji," dedi.

Ancak yazı, orijinal yapımlar konusundaki bu dar bakış açısının Türkiye gibi nüanslı pazarlar için mantıklı olmadığını da ekliyor. Türkiye'nin önde gelen dağıtım şirketlerinden Global Agency'nin CEO'su İzzet Pinto ise kararın "büyük bir hata" olduğu görüşünde ve ekliyor:

"Netflix ve Disney+ gibi diğer rakiplere baktığımızda neredeyse bütün yatırımlarını uluslararası izleyiciden karşıladığını görüyoruz. Türk dizileri kendi başına büyük bir marka. Türkiye'de yerel bir içerik sipariş ettiğinizde dünya genelinden çok fazla izleyici çekiyorsunuz."

Netflix'in Türkiye'deki orijinal içerik sorumlusu Pelin Diştaş, Şubat 2021'de yine Variety'ye açıklamalarda bulunduğunda, Netflix'teki orijinal ve lisanslı Türk dizi ve filmlerinin izlenme oranlarının %75'inin Türkiye dışından geldiği bilgisine de yer verilmişti. Bu da İzzet Pinto'nun görüşlerini destekleyici nitelikte.


Kamikaze (Danimarka)

HBO Max, Avrupa'da sadece orijinal yapım projelerin bir kısmını durdurmakla kalmadı, aynı zamanda kataloğundaki birçok orijinal yapımı başka yerlere lisanslamak üzere kendisinden kaldırma kararı da aldı. Bunların arasında Lust (İsveç), Kamikaze (Danimarka) ve Beforeigners (Norveç) da bulunuyor. İspanya ve Fransa yapımları ise kalmaya devam edecek.

Beforeigners'in yapım şirketi Rubicon'un CEO'su Ivar Køhn ise haberi medyaya yansımadan birkaç saat öncesinde öğrendiğini belirtiyor. İzleyicilerden diziyi platformda bulamadıklarına dair bazı mesajlar aldıktan sonra HBO Nordic'ten kendilerine haber gelmiş ve durumun kendileri için büyük sürpriz olduğunu eklemiş.

Køhn, her ne kadar Beforeginers'ın kaldırılmasını "yazık" bir durum olarak nitelese de HBO'nun Danimarka, İsveç, Norveç ve Finlandiya'dan çekilmesinin ticari etkisinin büyük olmayacağı görüşünde. Çünkü HBO Max, henüz Netflix ya da yerel platform Viaplay'le boy ölçüşebilecek kadar bu pazarlarda büyümüş değil zaten.

Bir dönem HBO adına Avrupa'da görev alan bir yetkili de kaybın sembolik olacağı görüşünde. Ancak kendisi WBD'nin yerel içerik kararını diğer büyük platformların takip edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Variety'nin haberi ise en azından yakın gelecekte böyle bir durumun olmayacağı görüşünde. Hatta EMEA kadrosunda yapılanmaya giden Warner Bros. Discovery'nin Nordik bölgedeki senaryolu içeriklerden sorumlu olması için Rebecca Medbøe'yi atadığına dikkat çekiliyor. Medbøe görevine Ağustos ayında başlayacak.

Ancak Enders de Avrupa'daki global yayıncıların kontrolü elde tutması gerektiğini, çünkü "sermaye ateşinin" sönmesinin yakın olduğunu söylüyor. O da HBO Max'in Avrupa'daki orijinallerini başka yerlere lisanslama kararının dengenin aslında şaştığı yönünde bir kanıt olduğu görüşünde. Öte yandan Variety de HBO-Sky arasındaki içerik anlaşmasının 2025 sonrasında da devam edip etmeyeceğini masaya yatırıyor. Tarafların içerik anlaşması HBO Max'in halen İngiltere'de hizmete başlamamasının nedenlerinden birisi olarak görülüyor.

Enders'in dikkat çektiği bir diğer nokta ise Avrupa'da pay TV'nin ölüp ölmeyeceği sorusunda artık sona gelindiği ve ölmeyeceği üzerine. Çünkü görünen o ki şirketler içerikleri lisanslamaya devam edecekler.


BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER