Z Kuşağı Usulü Süper Kahramanlık

Z Kuşağı Usulü Süper Kahramanlık
Zamanın ruhu hızla değişiyor. Doğal olarak sinema da zamanın ruhunun değişiminden etkileniyor ve aynı zamanda bu değişimi etkiliyor. Ana akım sinemanın büyük bir parçası olan Marvel Sinematik Evreni de bundan nasibini alıyor elbette.

Sıkı bir takipçisi olmasam da ilk Ironman filminden beri bir şekilde içindeyim Marvel Evreni’nin. Sıkı bir takipçi olmadığım için de Tony Stark’ın ölümü ve alışkın olduğumuz Avengers’ın dağılmasından sonra hızla büyüyen evrenin ucunu kaçırmış durumdayım. Sadece hikayesiyle bir şekilde bağ kurduğum için Dr. Strange ve onunla bağlantılı olayları takip edebiliyorum artık. Bu motivasyonla izlediğim son iki film olan Spiderman: No Way Home ve Dr. Strange: Multiverse Of Madness filmlerinde ise ortak bir nokta dikkatimi çekiyor: Marvel’ın Z kuşağı süper kahramanları ve onların kararları.

Öncelikle şunu söylemeliyim, dediğim gibi Marvel Evreni benim takip edemeyeceğim kadar genişlediği için, bahsedeceklerim içerisinde eksik kalan, bilmediğim veya gözden kaçırdığım noktalar olabilir. Bu konuda hata payımı saklı tutuyorum. Bir de iki film ile ilgili de ciddi sürpriz kaçıran detay (spoiler) uyarısında bulunuyor ve asıl konuya geçiyorum.

No Way Home filminde, kimliğinin ortaya çıkmasından dolayı çeşitli sıkıntılar yaşayan Peter Parker, Dr. Strange’den kendisine yardım etmesini, kimliğini herkese unutturmasını istiyor. Strange bu isteği kabul ediyor ancak büyüyü yaptığı sırada yaşanan karışıklıklar neticesinde çoklu evrenlerden diğer Spiderman versiyonlarının düşmanları asıl evrenimize geliyorlar. Sonrasında Spiderman ve Dr. Strange güçlerini birleştirerek tüm kötüleri yenecek diye beklerken benim için beklenmedik bir şey gerçekleşiyor: Dr. Strange klasik süper kahraman refleksi ile hareket edip kötülerle savaşmak isterken Peter kötülerle savaşmayı değil, onların kötü olmasına sebep olan durumları ortadan kaldırmayı teklif ediyor. Onları öldürmek değil iyileştirmek istiyor. Herkesi bu düşünceye ikna ediyor ve Dr. Strange rehberliği, arkadaşlarının ve diğer Spiderman versiyonlarının yardımı ile yapmak istediği şeyi başarıyor.

Multiverse Of Madness filminde ise yeni bir süper kahraman ile tanışıyoruz. İsmi America Chavez. Hakkında bildiklerimiz ise ebeveynlerini kaybettiği, muhtemelen başka gezegenden geldiği ve çoklu verenler arasında seyahat edebildiği. Sahip olduğu bu büyük güç yüzünden peşinde birileri olduğu ve başı belada olduğu için yolları kesişiyor Strange ile de. Sonra öğreniyoruz ki aslında America’nın peşindeki olan Wanda çünkü kendi gerçekliğine çok acı çektiği için America’nın gücünü almak ve çocuklarının olduğu başka bir gerçekliğe geçmek istiyor. Burada da yine Dr. Strange klasik süper kahraman refleksiyle Wanda ile savaşmayı tercih ediyor ve America’yı korumak için onu alt etmeleri gerektiğini düşünüyor. Yine tam kırılma anı geldiğinde, America, beklenilenin tersini yapıyor ve Wanda ile savaşmak yerine ona istediğini vermeyi tercih ediyor. Wanda’ya çocuklarının olduğu gerçekliğin kapısını açıyor ve istediğini aldığında aslında hiçbir şeyin düşündüğü gibi olmayacağını göstermeye çalışıyor. Sonucunda başarılı da oluyor.

Peter Parker aslında yeni nesil bir karakter olmasa da Marvel’ın Peter Parker’ı yeni nesil ve hem o hem de America Chavez bu evrenin Z kuşağı süper kahramanları. Her ikisi de kendi hikayelerinde, beklendik olan süper kahraman davranışları dışında davranışlar sergiliyor, önceki nesil kahramanlardan farklı kararlar veriyorlar.

Z kuşağı güzellemesi yapmak amacında değilim bunlardan bahsederken. Bir grup insan Z kuşağına büyük umutlar bağlar bir grup insan da onlara baktıkça umudunu kaybeder durumdayken ben onlar hakkında daha ortada bir yerde duruyorum. Bizi daha iyi bir yere mi daha kötü bir yere mi götürecekler bilmiyorum, bunu zamanın göstereceğini düşünüyorum. Onlarla ilgili emin olduğum tek bir şey var: kutunun dışından düşünebiliyorlar. Kendilerinden öncekilerin bakamadıkları açılardan bakabiliyor, görmediklerini görebiliyor, akıl edemediklerini akıl edebiliyorlar. Bunun iyi bir şey mi kötü bir şey mi olacağı ise bence tamamen önceki nesillere bağlı.

Z kuşağının kutunun dışında düşünebilme becerisi, önceki nesillerin bilgece rehberliği ile birleştiğinde ortaya bizi ileri taşıyacak şeylerin çıkabileceğine inanıyorum. Tıpkı, Peter ve America’nın farklı düşüncelerinin Dr. Strange rehberliği ile birleştiğinde ortaya alışılmışın dışında sonların çıkması gibi.

Okuyan gözlere sağlık, herkese iyi seyirler dilerim. 
BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER