Reed Hastings: Yerel zevkleri çabuk öğreniriz asıl işimiz küresel içerikleri keşfetmek..

Öncelikle hoş geldiniz..
RH: Teşekkür ederim. Burada olmak çok güzel istanbul’u bir turist olarak çok seviyorum.

Türkiyedeki içerik alımınızla ilgili bir soruyla başlamak istiyorum. Beni çok meraklandıran bir tarzda alım yapıyorsunuz. Bir yabancının Türkiye’ye gelip Behzat Ç’yi almak istemesi ya da Leyla ile Mecnun’u alması oldukça ilginç.. Ancak bunun yanı sıra yayından kalkmış dizileri de alıyorsunuz. Tamam, içerik topluyorsunuz bunu anlayabilirim ama bu alımlar konusunda sizi kim yönlendiriyor ve tavsiye veriyor?
RH: Netflix şu anda 190 ülkede dolayısıyla çok fazla izleyici deneyimimiz var. İnsanlar hangi tür programları, dizileri izlemeyi istiyorlar konusunda deneyimimiz çok fazla. O yüzden, bir ülkeye girmeden önce orada neler izleniyor, geçmişte neler izlenmiş diye araştırıyoruz. Korsan ağlarda neler var onlara da bakıyoruz. Çünkü bu izleme eğilimi sizin karşılanmayan ihtiyaçlarınızı da gösteriyor ve öğretici oluyor. Bu sayede neler izlendiğini öğreniyor ve o tip içeriklerden daha fazla almaya çalışıyoruz.

Aynı zamanda Netflix olarak platformumuza çok büyük bir çeşitlilik de sağlamaya çalışıyoruz. Bütün dünyadan küresel bağlamda izleyiciye hitab edebilecek içerikleri platformumuza dahil etmeye çalışıyoruz. Gittiğimiz her pazarda işe öncelikle içerik seçimiyle başlıyoruz her yıl bu seçimlerimiz daha da iyileşiyor. 
 
Dış basından öğrendiğimiz kadarıyla geçtiğimiz Mart ayında Orta Doğu’daki yerel yapımcılara bir küçük workshop yaptınız. Türkiye’de böyle bir organizasyon planlıyor musunuz?
RH: Evet öyle bir şey yaptık ama bu bir workshop değildi. Daha ziyade Dubai Film Festivali bünyesinde yerel içerik üreticileriyle bir toplantı yaptık ve içerik satın aldık. Yerel yapımcılarla ilişkilerimizi sürdürmek bağlamında yapılmış bir toplantıydı. Şimdilik bu tip bir planımız yok.
 
Türkiye televizyon içeriği anlamında kendi içinde kafası karışık bir ülke. İçeriklerimizi yurt dışına satıyoruz. Ama yurt dışına sattığımız işler yerelde bazen çok da karşılık bulmuyor, yerelde karşılığı olanlar satılmıyor. Basın toplantısında Türkiye'de bazı içerik ortaklıkları için 2017’yi hedef olarak gösterdiniz. Kriterleriniz ne olacak?
RH: Biz aradığımız programlar hem Türk hem küresel hikayeler. Mesela Narcos bunun için çok iyi bir örnek. Bogota’da, Kolombiya'da çekildi. Yerel bir hikaye ama bütün dünyada izlenen büyük bir proje oldu. Tam olarak bu tarz hikayelere bakıyoruz.
 
Bir yapım firmasına bağlı olmasa da Türkiye’de çok parlak proje fikirleri üreten profesyonel ya da yarı profesyoneller var. Bunlar Netflix’e nasıl ulaşacak? Mesela bu  sabah Tokat’taki teyzem bile aradı iyi bir dizi fikrim var Netflix’e nasıl vereceğiz diye sordu.Ne yapacak bu insanlar?
RH: Proje zaten üretilmişse yani prodüksiyonu yapılmışsa bunu youtube ya da vimeo’ya koymak en iyi yöntemlerden biridir. Bu şekilde dikkatimizi çeker. Eğer sadece bir senaryodan bahsediyorsak ya da sadece bir fikirden bahsediyorsak o zaman mutlaka bir ajans aracılığıyla temsil edilmesini sağlamaları lazım. Bunun örnekleri de var. Hiç tanınmayan kişiler ellerinde bir hikayeyle bize geldiler. Çok güzel bir hikayeydi ve çok beğendik. Neticesi de Stranger Things oldu. Ama amatörler ve öğrenciler için bize ulaşmak biraz daha zor olacaktır.
 
Yakın zamanda Bloodline’ı iptal ettiniz. Bu Netflix bağlamında çok alışkın olduğumuz bir durum değil. İzlenme oranları dışında bir sebebi var mı bu iptalin?
RH: Biz Bloodline'ı iki sezon yayınladık. Sonra bir sezon daha duyurduk. Her hikaye bir gün sona erer. Bloodline’ın da hikayesi bitti. O yüzden sona eriyor.
 
● Tipik bir televizyon kanalı gibi siz de projelere revizyon veriyor musunuz?
RH: Sadece yardım etmeye çalışıyoruz o da eğer gerekiyorsa. (gülüyoruz) Zaten internette olduğumuz için diğer networklere oranla daha çok risk alabiliyoruz.
 
Evet, risk dediniz de sunum esnasında yayınlanan tanıtım videosunda “Burası Netflix, burada her şeyi söyleyebilirsiniz” diyordu. Ama yine de sormak istiyorum Netflix’in kırmızı çizgileri var mı?                 
RH: Hayır, yok. Biz hep keyifli ve doğru bulduğumuz işleri yapalım istiyoruz ve bir kırmızı çizgimiz yok.
 
Netflix son zamanlarda festivallerden film toplamaya başladı. Henüz vizyon yüzü görmemiş filmleri alıyorsunuz. Bu Oscar yarışına da gireceğiniz anlamına mı geliyor?
RH: Bazen yarışa giriyoruz. (Gülümsüyor) Biliyorsunuz son olarak geçen hafta 9 Emmy kazandık.
 
Evet tebrik ederim
 RH: HBO kadar fazla değil ama ona yakın.
 
I love Netflix! (Tercüman bu cümlemi Türkçe'ye çeviriyor ve sohbetimiz yine kahkahalarla kesiliyor)
Peki, Türkiye’nin  iki büyük televizyon kanalı Netflix’e çok benzer bir yapılanma içinde. Biri açıldı, diğeri de açılmak üzere.. Rekabet konusunda ne düşünüyorsunuz. Özellikle yerli içerik toplama konusunda..
RH: Her ülkede her zaman çok sayıda yerel hizmetler olur. Ve elbette onlar yerel izleyicinin tercih ve zevklerini bizden daha iyi biliyorlar. Yerel zevkleri, tercihleri çabuk öğreniriz, bizim asıl yaptığımız küresel içerikleri ve hikayeleri keşfetmek..
 
Biraz geçmişe gitmek istiyorum. Kevin Spacey ve House of Cards.. Bir remake ile lansman yaptınız ki çok da başarılı bir çıkıştı. Ben bu çıkışın arkasını merak ediyorum. Masada birden fazla proje vardı ve sonunda HoC’ı mı seçtiniz yoksa tek seçenek miydi?
RH: House of Cards, Kevin Spacey’nin projesiydi ve Kevin bu proje için sadece HBO ve Netflix’in teklif vermesini istedi. İhale gibi düşünün bunu.. Kim daha çok parayı verirse proje onda kalacaktı.
 
● Parayı bastık aldık diyorsunuz yani..
RH: İki şirket bir projeyi almak için çekiştik ve biz kazandık (gülüyoruz)
 
Son olarak şunu sormak istiyorum. Biz Türkiyede  yerli yabancı televizyon içerikleriyle ilgilenen bir web sitesiyiz. Netflix orjinal dizilerinin tanıtımlarıyla ilgili bize ne tür olanaklar sunacak? Toplantılar, basın turları, ünlülerle röportaj imkanları oluşturacak mısınız?
RH: Kesinlikle bu tür toplantılar organize edeceğiz. Türk basınını da bu tür organizasyonlarımıza mutlaka dahil edeceğiz ve sizleri uluslararası medya içerisinde doğru yerde konumlamak, değerlendirmek isteriz.
 
 
 
 
BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER