TV'de Moda Zamanı: Balenciaga, Chanel, Dior ve diğerleri...

TV'de Moda Zamanı: Balenciaga, Chanel, Dior ve diğerleri...
Disney Plus
Şu sıralar televizyonda bir çeşit "moda draması" dönemine adım atıyoruz. Ünlü moda evlerinin/markaların ismini alan kurucularının hayatı, moda sahnesine yıllar boyu olan etkilerini konu alan dizilerden bahsediyorum.

Bunun bir halkası olarak Balenciaga'nın kurucusu Cristóbal Balenciaga'yı konu alan aynı isimli bir biyografik drama geldi. Disney+ 19 Ocak'ta yayınladı (bizde de var) ve 6 bölümlük mini dizi. Dili İspanyolca-Fransızca ağırlıklı. Alberto San Juan başrolde.

1971'de, Coco Chanel'in cenazesinde tanıştığı moda gazetecisine ilk röportajını vermesiyle açılıyor. Devamında 1937'ye dönüp markasını İspanya'dan Paris'e taşımasıyla birlikte yaşadıklarını konuşuyorlar. 2. bölüm bittiğinde II. Dünya Savaşı'nın sonuna geldiler. Bir yandan da olanlara dair karşılıklı sohbet ettikleri, soru-cevap yaptıkları 1971’e dönüyoruz. Bu yüzden biraz da belgesel havası esiyor dizide sanki ama ekranın önüne gelip konuşan yok tabii. Mini dizi olduğundan zaman atlayarak aradaki farkı kapatırlar diye düşünüyorum.

Dizide bir yandan da Coco Chanel'e dost/rakip karmaşasıyla yer veriyorlar. Ayrıca Christian Dior, Jeanne-Marie Lanvin, Elsa Schiaparelli ve Audrey Hepburn gibi isimler de kendine yer buluyor. İlk iki bölüm itibarıyla temposu biraz düşük ama (bence) fena da gitmedi şimdilik. Balenciaga'nın savaş atmosferinde ısrarla apolitik kalmaya çalışması ilginçti mesela. Hem baskıcı ortamda ayakta kalmaya çalışan birisi diye bakınca düşüncesi pek boşa düşmüyor hem de bir bakıyorsun elbiselere ekledikleri şapkalar sırf Naziler tehlikeli buldu diye atölye üç ay ceza yemiş...

Balenciaga ya da Chanel tarihlerini bildiğim veya yakın olduğum markalar değil. Zira diziyi izlemek için şart da değil. Zaten dizi de adamın hayatıyla kalmayıp Paris'in ve moda sahnesinin yıllar içinde geçirdiği dönüşüme birkaç açıdan yer vererek izleyiciyi geniş bir yelpazede tutmaya çalışıyor. Merak ettiğim 2-3 şey var şimdiden, baksam cevapları vardır ama diziye kalsın istiyorum. 6 bölüm de ortada, elbet bitireceğim.


Apple

Apple TV+ ise 14 Şubat'ta ilk üç bölümüyle The New Look'u getirecek. Yine II. Dünya Savaşı ve sonrası Paris'te, modern modanın nasıl şekillendiğine yer verecekler.

Bu sefer Dior odaklı ve Ben Mendelsohn başrolde. Ama ünlü modacılardan karma bir grup da var. Chanel aynı şekilde önemli bir dayanak noktası ve Juliette Binoche canlandırıyor. Cristóbal Balenciaga’yı Nuno Lopes oynuyor. Maisie Williams, John Malkovich, Emily Mortimer, Claes Bang de var kadroda.

Aynı yerde, benzer dönemde ilerledikleri için ister istemez benzer başka isimler de var. Glenn Close, Cristóbal Balenciaga'da da gözüken sosyetik sima Carmel Snow rolünde burada. 10 bölümlük bir mini dizi bu sefer. Daha detaylı anlatacaklardır diye düşünüyorum. Prodüksiyon olarak da daha kalitelidir herhalde.


Disney Plus

Öte yandan yine Disney+'tan bir dizi daha geliyor: Kaiser Karl.

Daniel Brühl, Kaiser Karl'da 2019'da vefat eden moda ikonu Karl Lagerfeld rolüyle ekranda olacak. İlk karesi birkaç hafta önce yayınlanan dizinin de bu yıl içinde ekranda olması bekleniyor.

Chanel, Fendi ve kendi markasının baş tasarımcısı ve kreatif direktörü olan Largerfeld’in Fransız moda sahnesine yeni girmeye başladığı 1970’lerde, Paris’te geçecek bu sefer. Yves Saint Lorrent başta olmak üzere tasarımcılar/markalar arası rekabet/ego savaşı ya da özel hayat karmaşası elbette buna da dahil (yine).


Prime Video

Hazır gelmişken biraz geriye gitmek de istiyorum.

Prime Video, 2016'da The Collection adlı tek sezonda kalan bir drama dizisi yayınladı. O da (evet, yine) Paris'te ve savaş sonrası atmosferde bir moda evini yöneten ve birbiriyle sıkça çatışan iki kardeş odaklı. Richard Coyle, Tom Riley, Jenna Thiam, Mamie Gummer başrol. Sezonu 8 bölümden oluşuyor.

Aynı Prime Video, 2019'da tek sezonluk Made in Italy dizisini de yayınladı. Bir moda dergisinde çalışan kurgu karakter Irene Mastrangelo (Greta Ferro) üzerinden 70'lerdeki İtalyan modasını, Milano'nun nasıl moda için önemli bir kent haline geldiğini içine Giorgio Armani (Raoul Bova), Gianni Versace (Achille Marciano) ve Muccia Prada (Caterina Carpio) gibi ünlü modacıları dahil ederek konu aldı.

2021'de ise bu sefer Ryan Murphy/Netflix ortaklığıyla Halston dizisi geldi. Amerikalı moda tasarımcısı Roy Halston Frowick’in kariyerindeki hızlı yükseliş ve düşüş sırasında olup bitenleri izledik. 5 bölümlük mini dizinin başrol oyuncusu Ewan McGregor, rolüyle Emmy ödülü kazandı.

Amerikan başkanlarından John F. Kennedy'nin başkanlık için yemin ettiği törende Jacqueline Kennedy’nin giydiği şapkayı tasarladıktan sonra adını duyuran Halston, minimalist tasarımları öne çıkararak kadınlara yönelik kıyafetler yaptığı bir kariyer inşa etti. Özellikle 70'li yıllarda kariyerinin zirvesinde bulunan modacı; Anjelica Huston, Lauren Bacall, Margaux Hemingway ve Elizabeth Taylor gibi dönemin ünlü oyuncularıyla da çalıştı.


The Bold Type (Freeform)

Moda, elbette dizilere damdan düşer gibi yeni gelmedi. Moda evlerinin ya da ünlü modacıların tarihine yer veren dönem yapımları ise nispeten daha yeni örnekler olarak farklı bir açı oluşturuyorlar. Onların yanı sıra, moda etrafımızdaki birçok dizinin bir şekilde parçası olmaya da devam ediyor elbette.

Bunun belki de en bariz örnekleri Sex and the CityGossip Girl ya da Emily in Paris gibi dizilerin direkt olarak modayla ilgili olmasalar da Carrie, Serena, Blair, Emily gibi karakterlerle kendi ikonlarını yaratarak modaya yön verir hale bile gelmeleri.

Diğer yandan moda dergisinde çalışan kadın ana karakterler üzerine kurulu diziler de kendi içinde bir alt tür oluşturabilir halde resmen. The Bold Type, Ugly BettyLipstick JungleJane by DesignKaty Keene ve Glamorous da bu açıdan akla gelen veya öne çıkan yapımlardan/örneklerden yalnızca bazıları.



BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER