Birlik, cevabında Variety'nin özel haber olarak duyurduğu arabuluculuk girişimini kendilerinin de ilk olarak medyadan öğrendiğine yer vererek, AMPTP'nin "anonim kaynaklar" üzerinden attığı bu adıma tepki gösterdi. Görüşmelerin uzatılması ve oyuncuların greve gitmemesi için yapılan gülünç bir taktik olarak nitelendirdikleri adım nedeniyle AMPTP'ye olan saygılarının zedelendiğini ve güvenlerinin istismar edildiğini belirtti. Bunun ardından görüşmelere katılan arabulucu yalnızca bir gün görev aldı ve taraflar arasında süre bitimine kadar anlaşma sağlanamadı.
Peki, şimdi ne olacak?
İki tarafın arasındaki devam eden sözleşme 12 Temmuz itibarıyla sona erdi. Yani bize göre 13 Temmuz 10:00 itibarıyla bitti. Grev olacağı tahmin de edildiği için bir süredir iki taraf da kendi çapında hazırlıklarına devam ediyordu zaten.
Resmi açıklamanın gelmesinin ardından oyuncular da iş bırakacaklar ve birliğin kayıtlı 160,000 üyesi bulunuyor. Film ve dizi prodüksiyonlarında çalışmıyor olmanın yanında herhangi bir tanıtım faaliyetine ya da etkinliğe de katılmayacaklar. Hatta Oppenheimer'ın bugünkü Londra prömiyerinin grevden etkilenmemesi için bir saat erkene çekildiği haberi geldi bile. 17 Temmuz'daki Los Angeles prömiyeri ise muhtemelen yönetmen Christopher Nolan eşliğinde ve/veya ABD dışından, birlik üyesi olmayan bazı oyuncuların katılımıyla düzenlenebilecek. O da düzenlenirse...
Senaristlerin 2 Mayıs'tan beri devam eden grevi nedeniyle dizi ve filmlerin birçoğu durmuş veya ertelenmişti zaten. Ancak hazır ve revize istemeyen senaryolar nedeniyle bazı prodüksiyonlar çekimlere devam etti ve her ihtimale karşı 12 Temmuz için acele ediyorlardı. Kimisi ise oyuncular anlaştığı takdirde önümüzdeki günlerde başlayacaktı. Oyuncuların greve çıkması nedeniyle İngiltere, Avustralya, Kanada gibi diğer ülkelerde devam eden ABD yapımı prodüksiyonların büyük çoğunluğu da duracak.
Variety'nin
haberine göre bundan sonraki süreci oyuncuların ve yapımcıların bireysel tavırları da belirleyecek. ABD içi ya da dışı prodüksiyonlarda yapımcıların birlik üyesi olanları gönderip yerlerine birlik dışı isimleri veya yerel oyuncuları dahil ederek yola devam etme ihtimali bulunuyor. Ancak prodüksiyonun hangi aşamada olduğu ve ne kadar ilerlediği, sözleşmelerin detayları da önem arz ediyor. Bu isimlerin bir kısmının başrol olması da cabası. Ayrıca habere göre İngiliz, Avustralyalı ya da diğer milletten kimi büyük oyuncuların Hollywood kariyerlerini riske atmamak ve sektörde/sosyal medyada tepki çekmemek adına bu işlere dahil olmayacağı da ön görülüyor.
Dahası bir kısmının destek amaçlı SAG-AFTRA üyelerine katılabileceği de düşünülüyor. Zaten senaristlerin grevi başladığında da kimi oyuncular onların gösterilerine destek vermişti. Bazı oyuncular ya da set işçileri pankartları geçmeyi reddederek sete çıkmadılar. Bu da projelerin ertelenme/durma sürecini hızlandırdı.
Çekimlerini tamamlayabilen uluslararası projelerin arasında İngiliz yapımı
Mary & George,
Lord of the Rings, Selena Gomez-Zoe Saldana'lı Fransa yapımı film
Emilia Perez öne çıkıyor. Apple'ın dizilerinden
Slow Horses ise birlik üyesi oyuncuların sahnelerini öne alarak çekim yaptı. İngiliz yapımı Kate Winslet'li
The Palace,
Andor,
Doctor Who ve
Bad Sisters da etkilenmesi beklenen yapımlardan. New York'ta çekilen ve senarist greviyle alakalı gösteriler nedeniyle sık sık sekteye uğrayan
American Horror Story, oyuncuları da kaybedince şimdilik tamamen durma kararı aldı.
Alien film serisinin dizi versiyonu
Alien, Tayland'da çekim yapan ama henüz bitiremeyenlerden.
The White Lotus da 3. sezonu için Tayland'a gidecek ancak dizi, senaryo grevi başladığında durmuştu zaten. İkinci grev nedeniyle çekimlerin daha da erteleneceği ön görülüyor. Fas'ta çekilen
Gladiator 2, Avustralya'da çekilen
Mortal Kombat 2, Avrupa'da çekilecek Eddie Redmayne'li
The Day of the Jackal dizisi de henüz bitmeyenlerin arasında.
Adı geçen film projelerinin arasında
Paddington in Peru,
Wicked,
Amateur,
The Radleys,
Heads of State,
Beetlejuice 2 ve
Speak No Evil da bulunuyor.
Yaz sonu-sonbahar başı gibi Paris'e dönecek
Emily in Paris'in geleceği de belirsizleşti. Dizi şimdilik Ekim ayına kadar ertelense de oyuncu grevinin takvimi daha da ileriye çekmesi bekleniyor. Zira Fransa'da 2024'te yapılacak Yaz Olimpiyatları nedeniyle çekim yapılan Cité du Cinema gibi bazı yerler onlar için kullanılmaz olacak. Aynı şekilde yıl bitmeden başlaması beklenen
Étoile'in Fransa prodüksiyonunda ya da Christian Dior'u konu alan
The New Look dizisinde de belirsizlik hakim.
Güncelleme (14 Temmuz): İngiltere ve İspanya'da 2. sezonu çekilen House of the Dragon ve bir diğer HBO yapımı Industry ise durmuyor. Çünkü oyuncuların büyük çoğunluğu İngiliz ve oradaki oyuncu birliği Equity'ye bağlılar. Equity resmen grevde değil ve İngiliz yasalarına göre Amerika'daki sendikalara destek amaçlı grev kararı alamıyorlarmış. Kendi destek açıklamalarını yaptılar, o ayrı.
Bu kararla birlikte 20-23 Temmuz aralığında yapılacak San Diego Comic-Con'un büyük oranda oyuncusuz (+senarist olmadan) geçeceği belli oldu. Beklendiği gibi yapımcı ve yönetmenlerin ağırlıklı olduğu paneller ya da SAG-AFTRA'ya bağlı olmadıkları için animasyon projelerin tanıtımı yapılabilecek. Venedik ve Toronto'daki film festivalleri bu gidişle Amerikan yıldızları olmadan düzenlenecek. Oyuncuların grevinin en azından sonbaharın başlarına kadar süreceği tahmin ediliyor.
Emmy töreni için kısa süre önce çıkan haberlerde yayıncı kanal FOX'un Ocak 2024'ü, Television Academy'nin ise Kasım 2023'ü istediği yazıldı. Orijinal tarih ise 18 Eylül. Yani ertelenmesine kesin gözüyle bakılır oldu. Oyuncuların grevinin bir ihtimal çabuk çözülmesi durumunda Eylül ayını kurtarabilirler ama zor duruyor. Kararda FOX'un payı daha fazla olduğu için şimdilik Ocak ayına kayacağı düşünülüyor. ABD'de Kasım ayında FOX'un NFL yayınları ağırlık kazanıyor. Golden Globes (7 Ocak) ve Critics Choice (14 Ocak) nedeniyle Emmy'nin 21 Ocak'ın komşuluğunda yapılabileceği düşünülüyor.
Vizyon takviminin grevin durumuna göre değişiklik göstermesine de kesin gözüyle bakılıyor. Bağımsız filmlerin çekilmesi için gelecek istisna ve gevşeme kararları grevin resmileşmesinden hemen sonra görüşülecek. ABD'de bu dönemde durmayacak bir şey varsa o da oranın günlük dizileri. Senaristler greve çıktığında birlik dışı üyelerle yola devam edip güya olabildiğince durumu kurtarmışlardı. Günlük diziler SAG-AFTRA için sözleşme dışı olduğundan dolayı birlik üyesi oyuncular yeni bir anlaşma imzalanana kadar yine de sette olacaklar.
Senarist-yapımcı-oyuncu üçgeninde anlaşmanın anlaşmaların ne zaman yapılabileceği ise belirsizliğini koruyan bir diğer nokta.
Deadline'ın demesine göre WGA'da, yani senarist grevinde görüşmelerin başlaması Ekim sonunu bulacak muhtemelen. Yapımcıların henüz anlaşmaya oturmak gibi bir niyeti yok. Hatta sosyal medyada oldukça tepki çeken bu haberdeki isimsiz bir kaynak, yapımcıların pozisyonunu “İşi evlerini ve apartman dairelerini kaybedecekleri noktaya götürmek” şeklinde tanımlıyor. Böylece kendi şartlarını daha kolay dayatabileceklermiş...
Oyuncuların da greve çıkması sektörü felç ettiği için SAG-AFTRA tarafında anlaşmanın daha çabuk imzalanabileceği düşünülse de son birkaç günde yaşananlar nedeniyle tarafların masaya ne zaman döneceği kestirilemiyor. WGA ve SAG-AFTRA ise bu süreçte yola birlikte devam edecekler. Kendi sözleşmesini imzalayan yönetmenler birliği DGA, set işçilerini temsil eden IATSE ve Teamsters da destek açıklamasında bulunan birliklerden.
Dolayısıyla bir kez daha aynı noktadayız: Bakalım zaman bize ne getirecek?