Parrot Analytics: Türkiye yeni Kore olma yolunda

Parrot Analytics: Türkiye yeni Kore olma yolunda
Medyanın önde gelen analiz şirketlerinden Parrot Analytics'ten Christofer Hamilton, Türk dizileri ve sektör üzerine yorum ve değerlendirmelerde bulunduğu yeni bir yazı kaleme aldı.

Kore içeriklerinin son yıllardaki yükselişi sonrası benzer seviyede bir uluslararası başarıya ulaşmayı uman diğer ülkeler arasında, Hamilton'ın değerlendirmesine göre, globalde en öne çıkan Türkiye oldu. Türkçe içeriklere talebin daha yüksek olduğu pazar Latin Amerika olurken dizilerin ABD'deki yükselişi de dikkat çekmeye devam ediyor.

6 Haziran itibarıyla bir önceki yıla göre Türk dizilerine ABD'de olan talep %24 arttı. Tüketicilerin arama, izleme, indirme ve sosyal medya dahil diğer alanlardaki etkileşimlerine dayanan verilere göre 2022'nin ikinci yarısında Türk dizilerine olan ilgide büyük artış gerçekleşti. Her ne kadar ABD'de uluslararası içeriğe olan talepte Türk dizileri halen ufak bir yüzdeye sahip olsa da (Japonya başı çekiyor) bu durum, yüksek bir büyüme potansiyelinin olduğu anlamına da geliyor.



Rapora göre geçtiğimiz yıl içinde ABD'de en fazla talep gören yerli dizi Yargı (Family Secrets) oldu, bir dizinin gördüğü ortalama talebin 6.4 katına erişti. 2023 yılında ise şimdiye kadar ortaya çıkan tabloda Yargı dizisi 9. sırada yer alıyor. Bu durum da Türk içeriğinin geçtiğimiz yılda ABD'de geçirdiği ilerlemenin ve buradaki izleyicilerin keşfettiği birçok yeni dizinin altını çiziyor.

Hamilton'ın araştırmasına göre yılın ilk beş ayında ABD'de en çok ilgi gören yerli dizilerde ilk 10 Yalı Çapkını, Hercai, Yüz Yıllık Mucize, Erkenci Kuş, Kızılcık Şerbeti, Tuzak, Diriliş Ertuğrul, Adım Farah, Yargı ve Kuruluş Osman şeklinde sıralanıyor. ABD'de, tıpkı Kore dizilerinde olduğu gibi, en çok yerli drama dizileri ilgi görüyor. Parçalara bölünerek satılan ve yayınlanan yerli diziler ülkede genelde günlük dizi olarak kendisine yer buluyor.



Hamilton, 2 Mayıs'ta izleyiciyle buluşan Terzi'yi (The Tailor) ise dizilerin arasındaki rekabetin nasıl kızıştığına yönelik bir örnek olarak veriyor. TV8 için hazırlandığı duyurulan, bir ara Disney+'ın adının da geçtiği projenin haklarını nihayetinde Netflix alarak dünya genelinde yayınladı.

Analize göre ABD izleyicisi için sorun olduğu kadar dağıtım şirketleri için fırsat olan bir nokta Türk dizilerinin çoğunun halen ülkede ulaşılamaz bir durumda olması. Dolayısıyla dizilerin önemli bir kısmının dijitalde bir yayıncısı yok. Hercai dizisi NBCUniversal'a bağlı Peacock'ta yer alırken uzun süredir Netflix'te yer alan Diriliş Ertuğrul, Nisan ayında kaldırıldı. TV'de ekrana gelen diziler ise genelde İspanyolca dublaj eşliğinde günlük dizi olarak Hispanik kitleye yönelik yayınlanıyor.

Christofer Hamilton, analizini yükselen bir trend olarak değerlendirdiği Türk dizilerinin önde gelenlerinin haklarını almanın, Amerikalı izleyiciler uluslararası içeriği daha fazla benimsemeye devam ederken, ABD'deki yayıncılar için önde kalabilmeleri adına akıllıca bir yol olabileceği şeklinde yorumlayarak tamamlıyor.

2 Mayıs'tan beri devam eden senarist grevi nedeniyle birçok dizi ve film projesi durdu, takvimini değiştirdi ve hatta iptal haberleri bile gelmeye başladı. Dolayısıyla en azından TV kanallarının eylül ayındaki yeni sezon açılışını mecburen erteleyeceği dile gelmeye başladı. Özellikle ulusal kanallar reality şovların veya Kanada-İngiltere gibi ülkelerden satın alınma içeriklerin olduğu haftalık yayın akışları duyurmaya başladı. Son olarak Emmy ödül töreninin tarihinin ertelenme ihtimalinin masada olduğunu öğrendik.

Ön görüldüğü gibi grevin daha da uzaması, oyuncular birliği SAG'ın da grev ilanında bulunması halinde ABD merkezli dijital platformların ve kanalların içerik arayışının bir üst seviyeye çıkacak olması da bu açıdan dikkat çekiyor.


BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER