RTÜK'ün yeni internet yayını düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı

RTÜK'ün yeni internet yayını düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun yeni internet yayını düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girdi.

RTÜK'e internet yayınlarını denetleme yetkisini veren yönetmelik geçtiğimiz yıl yapılan toplantıda oy çokluğuyla kabul edilmişti. Yeni yönetmeliğe göre Netflix, PuhuTv veya BluTV gibi internet üzerinden yayın yapmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK’ten yayın lisansı alması gerekiyor. Bununla birlikte bu platformlar da artık RTÜK denetiminden geçecek. 

Yönetmelik, RTÜK’ün internetteki yayınları denetleyip cezalandırmasına olanak tanımakta. İnternet ortamında düzenli olarak yapılan her türlü yayın, dizi-film, televizyonlardaki dizilerin internet üzerinde yapılan yayını, bireysel TV ağı girişimleri ve yurttaş haberciliği de böylece denetim altına alındı.

"Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkındaki Yönetmelik" başlıklı yönetmelik ikisi geçici olmak üzere 26 maddeden oluşuyor ve 2018 yılının Mart ayında yapılan yasal değişikliklerin uygulama çerçevesini belirliyor. İnternet yayınları için gereken lisanslar için üç tip lisans çeşidi tanımlandı:

* Radyo yayını sunmak için talepte bulunanlara İNTERNET-RD yayın lisansı,
* İnternet ortamından televizyon yayını sunmak için talepte bulunanlara İNTERNET-TV yayın lisansı,
* İnternet ortamından isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak için talepte bulunanlara İNTERNET-İBYH yayın lisansı verilecek.

İçerik veya yer sağlayıcısının yurt dışında bulunmasına rağmen, Türkçe olarak Türkiye’ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye’ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşlarının yayınlarına da lisans zorunluluğu geldi. Ayrıca bu yayınlar da RTÜK'ün denetimine girdi.

Lisans alınmadan yayın yapılması durumunda RTÜK tarafından söz konusu yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi için talepte bulunabilecek ve ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulabilecek. Yönetmelikle radyo yayını lisans ücreti 10 bin TL; TV yayın lisans ücreti 100 bin TL; isteğe bağlı yayın hizmeti lisans ücreti 100 bin TL olarak belirleniyor. İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti ise yıllık 100 bin TL olarak belirleniyor.

Ayrıca yayın hizmetlerini abone veya kullanıcılara ücret karşılığında ve koşullu erişim yoluyla sunan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar yıllık net satışlarının binde 5’ini RTÜK’e ödemekle yükümlü oldu. İnternet ortamından yayın lisansı on yıl süreyle verilecek.


BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER