Fatih Portakal gazetecilik mesleğine Star TV muhabirliğiyle başladı ve 2005 yılında Mehmet Ali Birand'ın ekibine dahil olup Kanal D Ana Haber'de kariyerini sürdürdü. 2010 yılından bu yana FOX kanalı bünyesinde bulunuyor fakat anchorman damgasını yalnızca son bir senedir taşımakta. Yeni nesil anchorman'lar arasında yüksek reytingleriyle göze çarpan Portakal'ın tercih edilmesinde bir değil, birçok neden var.
Ana haber bülteni sunumunda Mehmet Ali Birand izlerini görmek mümkün. Sesini yer yer âni yükseltmesi, haberin can alıcı cümlesini -daha da dikkat kesilmemizi sağlamak için- sesini alçaltarak ve el kol hareketleriyle işaret ederek seyirciye aktarması Birand ekolünden geldiğini belli eden nüanslardan. Sosyal tespit yapmak için izlediğim Esra Erol'la Evlen Benimle programının hemen akabinde ekrana gelmesi dolayısıyla ister istemez alışkanlık edindiğim Fatih Portakal haberciliğine göre her gün gündemin sıcaklığı tepe noktadadır.
Biliriz ki medya kaos ister, Fatih Portakal ise biraz daha fazla ister gibi görünür. 23 Nisan'da Başbakanlık koltuğuna oturmuş bir çocuk kadar hevesli, günlerdir hazırlanıyormuş gibi heyecanlı başlar bültenine. Seyirciyle interaktif yayın anlayışını ana haberlere onun kadar iyi adapte edebilen olmadı. Sıklıkla seyirciden gelen yorumları okur, olumsuz eleştirileri "Bakın nasıl da eleştirilere açığım," havasıyla okuyarak savunmasını da yapmayı ihmal etmez. Samimiyetle icra edilen habercilik anlayışını güderek yorumlarını seyirciyle paylaşır ve bizi en çok konuşanın kendisi olduğu bir sohbet ortamının içine davet eder.