New Amsterdam: Hastalıkta sağlıkta, birimiz hepimiz için

New Amsterdam: Hastalıkta sağlıkta, birimiz hepimiz için
Medikal dramalar televizyon dizilerinin vazgeçilmez parçası olmaya devam ediyorlar. Grey's Anatomy'nin krallığını devam ettirdiği türe iyisiyle kötüsüyle her sezon en az bir dizi katılıyor denebilir. The Good Doctor, Chicago Med ve The Resident ekrandaki diğer örneklerden. Sonbaharda başlayan yeni dizi sezonuyla birlikte bu dizilerin arasına New Amsterdam da katıldı.

Ben de kendisinden biraz bahsedeyim, genel olarak tanıtayım istedim.

NBC'de yayınlanan dizinin şimdiye kadar sekiz bölümü yayınlandı. İlk sezonu aldığı uzatma sayesinde 22 bölüm sürecek. Eric Manheimer'ın Twelve Patients isimli kitabından uyarlanarak ekrana geldi. Başrolünde The Blacklist ve 90210 dizileriyle bilinen Ryan Eggold yer alıyor. Kadrosunda Janet Montgomery, Freema Agyeman, Jocko Sims, Tyler Labine ve Anupam Kher gibi isimler de bulunuyor.

Dizinin hikayesi New York'taki bir hastanede geçmekte. Diğer dizilerdeki hastanelerden farklı olarak bir devlet hastanesinden bahsediyoruz. Dolayısıyla sadece vakalar ve doktorlar yok, içinde devlet kaynaklı farklı bir bürokrasi ve dinamik de var. A.B.D.'deki en eski (1736) devlet hastanesi Bellevue Hospital'dan esinlenilmiş. Zaten bahsettiğim kitabı yazan Eric Manheimer da o hastanenin eski medikal direktörü.


Dr. Max Goodwin, New Amsterdam isimli hastanenin başına geçer. Sık sık yönetici değiştiren, çoğunluğun bir yıl bile kal(a)madığı bir işi kabul etmiştir. İhmal edilmiş bu hastaneyi toparlamaya kararlıdır, hatta yaptığı ilk icraat istatistiklere dayanarak bütün
göğüs kalp damar cerrahisi departmanını kovmak olur. Ancak yapacak halen çok işi vardır. Gerektiğinde bürokrasiyi delerek hastalara hak ettikleri ilginin ve tedavinin verilmesi, bunun için gerekli finansmanı sağlamak ise amaçlarından sadece bazıları.

Max aynı zamanda hamile eşi olan bir adam, doğumun bazı riskleri var ve eşiyle arasındaki buzları eritmeye çalıştığı bir dönemde. Tüm bunların üstüne bir de kendisiyle ilgili önemli bir sağlık sorunu var. Dizinin kadın başrolü diyebileceğimiz Onkolog Dr. Helen Sharpe da gizlice bu konuda yardımcı olmaya çalışıyor. Max'in işine ve yardım etmeye olan düşkünlüğü tabii ki durumu hiç kolaylaştırmıyor.

İkilinin arasında bununla birlikte başlayan ve gittikçe ilerleyen dostluk zaten diziyi benim için izlenir kılan en bariz noktalardan birisi. İki oyuncuyu tanıyor ve seviyor olmak da bu bakımdan pozitif katkı sağlıyordur tabii. Onların haricinde ana kadroda yer alan diğer doktorların da diziye yakıştığı düşüncesindeyim. Bu dizide intörnlerin ve asistanların değil doktorların ağırlığı var. Diziyi sırtlayan Max karakteri olsa bile yine de farklı noktalardan izleyiciyi yakalayabiliyorlar.

New Amsterdam, medikal vakalar konusunda diğer dizilerde görmediğiniz özel şeyler sunan bir yapım değil elbette. İnsanların ve doktorların günlük hayattaki yaşantısına ve kendilerine has sorunlarına eğilirken bu hastalıkları iyi kullanan ve zaman geçirtebilen türden. Reytingleri de kanalı tatmin edici gittiğinden sezonu uzadı zaten.

Dizi genel olarak böyle bir yapım. Medikal dramaları seven, fazla bölümü olmaması işine gelenlere tavsiyedir.

Dipnot: Dizinin isminin Amsterdam şehriyle alakası yok. New York çok uzun yıllar önce İngilizlerin kontrolündeyken şehrin ismi New Amsterdam'mış. Hastaneye isminin böyle konması belki onunla ilgilidir. Bellevue Hospital da 1776'da kurulan A.B.D.'den daha yaşlı nihayetinde.
BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER