göre pek fazla insanın izlemediği orijinal yapım TV şovları ve filmler üretmek için şimdiye kadar 20 milyar dolardan fazla harcayan Apple, Hollywood'daki stratejisini geliştirme ve değiştirme yolunda. Eski çalışanlar, mevcut çalışanlar ve iş ortakları da dahil olmak üzere bir düzineden fazla kişiyle yapılan görüşmelere göre, Apple hizmetleri patronu Eddy Cue, bütçeleri gözden geçirmek için Apple Studios şefleri Zack Van Amburg ve Jamie Erlicht ile düzenli toplantılar yapıyor ve onları projelere yapılan harcamalar üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya zorluyor.
Haber kaynaklarına göre Van Amburg ve Erlicht, birlikte çalıştığı kimi isimlere 'sektördeki en fazla para harcayan' algısını değiştirmek istediklerini söylediler. Hollywood'da en fazla proje alan halen Netflix olsa da proje bazında en fazla harcamayı yapanın Apple olduğu da göze çarpıyor. Apple Studios, yönetmenler Martin Scorsese, Ridley Scott ve Matthew Vaughn'un filmlerine toplam 500 milyon dolardan fazla kaynak ayırdı ve bu yıl yayınlanan bir düzineden fazla yeni diziden biri olan İkinci Dünya Savaşı dizisi Masters of the Air için 250 milyon dolardan fazla para harcadı.
Bu filmlerin hepsi gişede hayal kırıklığı yarattı ve Nielsen'in en popüler yapımları açıkladığı sıralamasında yalnızca Killers of the Flower Moon yer aldı. Nielsen'e göre Masters of the Air, Netflix'in Japonca dizisi House of Ninjas'tan daha az bir ABD izleyici kitlesine ulaştı. Yine de bu yıl Nielsen'in sıralamasında yer alan tek yeni Apple dizisi de oldu.
Apple, sağlam eleştiriler alan ve birçok ödüle aday gösterilen orijinal yapım programlara her yıl milyarlarca dolar harcıyor. Ancak ABD'deki TV izleme oranının sadece %0,2'sini çekiyor. Bloomberg Intelligence analistleri Geetha Ranganathan ve Kevin Near yakın tarihli bir notta, "Platformun orijinal içeriği rakiplerinin sunduklarının çok altında olduğu için abone büyümesi zayıf kaldı," diye belirttiler.
Apple, konu dijital platform olduğunda basının ve Wall Street'in incelemesinden büyük ölçüde kaçındı. Şirket, harcamaları ya da Hollywood operasyonunun mali performansı hakkında hiçbir veri açıklamıyor. Yatırımcılar da zaten daha çok iPhone satışlarına odaklanmış durumda. Ancak Hollywood'daki stüdyoların ve diğer dijital yayın hizmetlerinin rekor harcamalar ve rekor zararlarla geçen yılların ardından kesintiye gittiği dönemde artık Apple da yayın işini daha sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyor.
* Yönetim, diziler için daha az ön ödeme yapmaya çalışıyor ve ilgi görmeyenleri artık daha hızlı iptal ediyor. Yapımlar bütçeyi aştığında diğer stüdyoları yükün daha fazlasını üstlenmeye zorluyor ve platformun orijinal dizilere olan bağımlılığını azaltmak için rakiplerden program lisanslamaya da başladı.
Sony'nin TV stüdyosunun iki yıldızı Van Amburg ve Erlicht'i işe alarak yola çıkan Apple, Bloomberg'ün tabiriyle kendisini HBO'nun yetenek dostu bir varisi, yaratıcıların neredeyse sınırsız finansal kaynakla gelip hayallerindeki projeleri yapabilecekleri bir yer olarak konumlandırdı. Apple, Apple TV+'ı 2019'da, Disney+'ın çıkışıyla aynı zamanda tanıttı. Hollywood uzmanları, dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Apple'ın ne yapacağından pek de emin değildi. İcra Kurulu Başkanı Tim Cook neden dizi yapmak ya da Netflix ile rekabet etmek istediğine dair net bir neden ortaya koymadı ve yapımcılar Apple'ın birkaç yıl uğraşıp sonra ortadan kaybolacağından endişe ediyordu.
Ayrıca Apple'ın programlarında risk almayacağını düşünenler de vardı. Apple, Apple TV+ için eski dizileri ve filmleri lisanslamayı reddetti, bu da izleyicileri tatmin etmek için tamamen yeni programlara dayandığı anlamına geliyordu. Stüdyo şefleri bir avuç gösterişli program yapmaya öncelik verdi. Apple öne çıkmak için büyük yıldızlara odaklandı ve Oprah Winfrey, Steven Spielberg ve Jason Momoa ile anlaşmalar imzaladı. Ayrıca Reese Witherspoon ile Jennifer Aniston'ı bir araya getiren The Morning Show'a onay verdi. Hollywood'daki tüm yeni şirketler gibi Apple TV+ da yer edinmek için para harcamak zorunda kaldı ve ilk sezonda her ikisine de bölüm başına 1 milyon dolardan fazla ödeme yaptı. İki yıldız, prodüksiyonu yeni başlayan dördüncü sezon için bunun iki katından fazlasını kazanacak. Apple sadece oyuncu kadrosuna 50 milyon dolardan fazla para harcıyor.
Apple'ın yeteneklere gösterdiği hürmet ve cömert bütçeleri, şirkete cihazları için zaten saygı duyan yaratıcı topluluğun sevgisini kazandı. Hatta Apple Studios, Sundance Film Festivali'nde satın aldığı Coda filmiyle 2022'de Oscar'da "En İyi Film" ödülünü kazanarak Netflix ya da Amazon'dan önce bu ödülü aldı. Şirketin programları da eleştirmenleri büyüledi ve stüdyonun birçok programı yıl sonu listelerine girdi. "Ancak" tüm yıldız gücüne ve kaliteye verilen öneme rağmen Apple'ın çok az programı geniş kitlelere ulaşabildi.
Son beş yılda şirket, Nielsen'in haftalık olarak yayınladığı en popüler 10 orijinal program listesine yalnızca dört dizi sokabildi. Apple TV+, 2023'ün en çok izlenen dizisi olan Ted Lasso'yu yayınlasa da platformda geçirilen toplam zaman bazında Paramount+ dışındaki dijital platformların gerisinde gözüküyor.
Apple TV+
* Haberin dikkat çektiği bir diğer noktaya göre Apple eğlence sektörüne daha fazla tüketici cihazı satmak için yatırım yapıyor - Hollywood'da para kazanmak için değil. Müzik, TV ve oyunlar gibi eğlence hizmetleri milyarlarca dolarlık satış yaratıyor, ancak aynı zamanda marka etrafında bir hale etkisi de yaratıyorlar. Şirket, The Morning Show, Hijack ve Slow Horses gibi yapımları hit olarak değerlendiriyor ve bu sayede kendi rekorunu geçerek geçtiğimiz hafta adayları açıklanan 76. Primetime Emmy Ödülleri'nde 70 Emmy adaylığı kazandı. Yine de bu hitlerin çoğu bütçeyi aştı.
En bariz örnek ise Severance dizisi.
Apple 2019'da, Ben Stiller'ın başrolde olması beklenen distopik bir bilim-kurgu dizisi olan Severance'ın haklarını satın aldı. Stiller vazgeçip yerine Adam Scott'ı getirse de pilot bölümü yönetmeyi kabul etti. İlk sezonun çekimleri Covid-19 pandemisi nedeniyle beklenenden çok daha uzun sürdü. İlk sezon 2022'de gösterime girdiğinde, başlangıçta beklenenden 40 milyon dolar daha pahalıya mal olmuştu. Dizi eleştirmenler ve izleyiciler arasında (Apple standartlarına göre) hemen bir hit oldu. Apple'ın çıkış yapan birkaç hitinden biri oldu ve 14 Emmy adaylığı kazandı.
Ancak yapımcılar Dan Erickson ve Mark Friedman ikinci sezon için hazırlanırken büyük bir kavga ettiler. Amazon için House of Cards'ın yaratıcısı Beau Willimon tarafından yazılmakta olan bir film yapma planı da olan Stiller, Willimon'dan Severance'ın ikinci sezonuna yardım etmesini ve olası üçüncü sezonu denetlemesini istedi. Amazon filmiyle ilgili planlar suya düştü ve Stiller'a fazladan zaman kaldı.
Severance'ın prodüksiyonu bu sefer de Hollywood'daki oyuncu ve yazar grevleri nedeniyle ertelendi. Apple, Willimon'a birkaç bölüme katkıda bulunması için milyonlarca dolar ödemiş oldu. Toplamda dizinin maliyeti bölüm başına 20 milyon doların üzerine çıkarak televizyondaki en pahalı projelerden biri haline geldi.
Her büyük medya şirketinin yepyeni bir hizmete müşteri kazandıracak hit bir dizi aradığı zamanlarda bu tür durumlar aslında yaygındı. Ancak sektör birkaç yıl içerisinde daralmaya başladı. Disney, Warner Bros. ve Paramount çalışanlarını işten çıkardı. Netflix program bütçesini artırmayı durdurdu ve Amazon bile maliyetleri mercek altına aldı. Apple daha önce aynı ölçüde tepki vermedi ve stüdyonun ne kadar baskı altında olduğu hala biraz belirsiz. Van Amburg ve Erlicht işlerini kaybetmekle ilgili şakalar yaparken, Cook ve Cue büyük Hollywood etkinliklerine katılmaktan ve sürekli ödül adaylıklarından keyif alıyor gibi görünüyor.
Ancak Apple'ın yıllarca süren yatırımlardan ders aldığı ve şimdi Hollywood operasyonuna daha fazla disiplin ve strateji getirmeye çalıştığı konusunda da pek bir şüphe yok. Şirketin değeri 3 trilyon dolardan fazla olduğu için insanlar herkesten daha fazla harcama yapabileceğini ve yapacağını varsayıyor. Apple, birkaç yıl önce kabul edeceğini söylediği ya da ettiği bazı dizileri son dönemde satın almayı reddetti ve çoğu platform gibi daha az sayıda projeyi sipariş ediyor.
Şirket ayrıca bilim-kurgu dizisi Foundation gibi bazı dizilerin yapımını, dizinin bütçesini aşmamasını sağlamak için erteledi. Apple, Foundation'ın gelecek (3.) sezonu üzerinde çalışmaya başlamıştı fakat grevler nedeniyle sezon gecikti. Daha sonra yapımcılardan, bu gecikmeyle ilgili ek maliyetleri hesaba katmak için senaryoları ayarlamalarını istedi.
Habere göre şirket şu anda Severance'ın gelecek sezonları hakkında görüşmelerin ortasında. Apple, 17 Ocak'ta 2. sezonu başlayacak olan dizinin devamını çekmek için sabırsızlansa da yönetimin Stiller ve dizinin stüdyosu Fifth Season'dan bir ricası var: Maliyeti düşürmeleri gerekiyor.