Sons of Anarchy: Bir ızdırap pornosu

Sons of Anarchy: Bir ızdırap pornosu
-- Dikkat, spoiler içeriyor olabilir, tadın kaçmasın istiyorsan okuma--

Televizyonun en acımasız motosiklet çetesi son kez yola çıktı. Sons of Anarchy’nin final sezonunun önceki 6 yıldan tek farkıdaha gaddar olması. Jax hepimizi bir mangal maşasıyla öldürsün de kurtulalım, o derece.
 
2008’de ilk bölümü yayınlanan Sons of Anarchy, FX’in en şaşaalı rating makinası olmasına rağmen, yedi sezondur televizyonun ağa babalarına yaranamıyor. Ödül törenlerinde yüzüne bakılmıyor. Breaking Bad, Mad Men, Homeland liginden havalı kritikleri ceple yemiyor. Yaratıcısı Kurt Sutter da epey huysuz bir herif. Televizyon eleştirmenlerine habire saydırıyor. Hatta onlara ‘cuntbloggers’ demişliği var. Time, Guardian, Salon filan bu laflara alınınca da lobiler dünyasında işi kolay olmuyor haliyle.

Aslında Sutter o hoşuna gitmeyen yorumların pek çoğunu hak ediyor. Sons of Anarchy her iyi dizinin yaptığı kadar nefis motivasyon inşa etse de, cesur hikaye sürprizleriyle çenemizi düşürse de, karakterlerinin derinine değil inine girse de özünde çok ergen bir öfkeyle hareket ediyor. Çetemizin ele başı sarı oğlan Jax gibi şuursuzca eline ilk geçirdiği sert aletle (bkz. kar küresi sahnesi S5E6) birine kafa göz giriyor. Sonra pişman oluyor, anneciğinin kollarına koşuyor. Biraz dişi şefkat, iki porno yıldızıyla seks, evinin kadınının alnına öpücükten sonra yine kurtlanıp bela peşinde koşuyor. Her sezon şapşal Jax’in anası yüzünden haberi olmadığı meseleler sebebiyle acı çekiyoruz. Olan o iki altın saçlı yavruya (Abel ve Tommy bebekler) oluyor.

 

Cehennem anaların ayakları altındadır
Altıncı sezonu, tüm kötülüklerin anası Gemma’nın Tara’yı barbekü çatalıyla kafa delmek suretiyle öldürdüğü noktada bırakmıştık. Elbette son sezon da bu DEV sırrın stresiyle başladı. Acaba olaya şahit olan Juice ispiyon işine girecek miydi? Gemma’nın ‘Ben yapmadım Çinliler yaptı’ yalanının sönmesi için daha ne büyük felaketler olması gerekecekti? (Ki daha beşinci bölümde bu sebeple 16 masum eskort kız + 2 gariban Çinli öldü) Fakat en önemlisi yedi yıl sonra Jax annesinin tam bir psikopat olduğunu idrak edebilecek miydi? Birinci sezondan beri öz babasının ölümünü gözünü kırpmadan tezgahlamış bu kadının cezası ne zaman kesilecekti?

Ve bu korkunç climax’e geldiğimizde Jax-Gemma oedipal tansiyonu bin yıldır kabaran beklentileri karşılayacak mıydı?
Son of Anarchy insanı delirtecek kadar tahrik edici bir dizi. Saçınızı başınızı yolup, tırnaklarınızı sökmek istersiniz. ‘Yuh bu kadarı da ayıp ulan!’diye isyan edersiniz. Her ölüm sonsuz brutal, her güzel şeyin sonu misliyle acıklıdır. Tecavüz, çiş dolu küvette boğulmak, kızını bir çukurda yakmak, en yakın arkadaşının dövülerek öldürülüşünü uzun uzun izlemek, bir sorgulama usulü olarak kıça flüt sokmak filan sıradan şeylerdir.



Kadınlar, türlü kirli işin paravanı Teller-Morrow garajında sıcak yemeği, ılık memeyi, soğuk birayı eksik etmeyen sadık hizmetkarlardır. Gün gelir çetenin tipsizlerinden birinin ‘kadını’olmaya terfi ederlerse de vajinalarını sonsuza dek erkeklerine teslim etmiş olurlar. Gemma’nın toplu tecavüze uğrayıp ‘Clay beni artık istemeyecek:(’ diye dertlendiği anda dediği gibi, ‘Erkekler vajinalarının tek sahibi olmak ister’ (Men need to own their pussy). Oysa, SAMCRO kadınları tarafında böyle bir sahiplik söz konusu değildir. Yaşlı başlı kocaları, adı Cherry filan olan mini mini kızların üstünde uyuyakalır.

Arada metres yapar, bunu saklamaya da ihtiyaç duymaz. Sorgulanırsa da koca elleriyle karısının boğazını sıkıverir. ‘Kadınsan kadınlığını bil’filan diye güzel popolarının üzerine oturtulur. Hep bir kaza eseri doğan bebekler sersefil garaj köşelerinde, hatta son birkaç sezon itibarıyla porno stüdyolarında silikonlu ablalarının kucağında büyür. Ve sonunda babalarına benzerler. Sons dışındaki dünya, siyahlar, kahverengiler, beyazlar, sarılar diye ten rengine göre ayrılır. Zenciler kulübe giremez, beyaz Amerikalılar dışında herkes düşmandır.
Tüm kötülükler, küçük kasabamız ‘Charming’in huzuru bizden sorulur; Hop kardeşim bizim buralarda öyle istediğin gibi at koşturamazsın’minvalinde efeliklerle meşrulaşır. Bu yüzden koca koca depolar havaya uçar, sıra sıra cesetler orman diplerine gömülür, Çin lokantaları, Latin mahalleleri, gangsta gece kulüpleri kurşuna dizilir. Sonra Jax bir sigara yakar, uzaklara bakar ve şöyle der: ‘Kulübübu illegal pislikten sıyıracağım. Artık yasal yollarla para kazanacağız.’ Oldu bebeğim.



Son of Anarchy, her alanda şirazeden çıkmış olsa da, abartılı bir büyüteçle bize yaşadığımız dünyanın ne boktan bir şey olduğunu hatırlatıyor. İlla Harley’lere binip ona buna racon kesmeye gerek yok. Hepimiz bu ırkçı, mizojinist, hain yerde yaşıyoruz. Kurt Sutter’ı bunları yüceltmekle suçlayanlar her gün sigortasını ödedikleri cici evlerinde, bebek odalarına duvar kağıdı seçerken bunu düşünsünler. Hiçbir karakteri kahramanlaşmayan, hatta boğazına kadar pisliğin içine batmış bu adamlar, ölçüsüzce acı da olsa dünyanın hakkaten kötü bir yer olduğunu tokat gibi yüzümüze çarpıyor. Final sezonu işte bu ızdırap pornosunun son durağı. Genç Jax Teller’ın acılarıs on bir Shakesperian çırpınışla son bulucak. Ve nihayetinde bizimkiler de...

Sonra Tara’nın beyni yere akarken bembeyaz kesildiğimiz gibi bir süre ekrana bakıp, yüzümüze azcık hayat geri döndüğünde ‘Allah belanızı versin’deyip bir sigara yakacağız.
 
 
 
 


BİZE YAZIN!
Ad
Soyad
e-mail
Mesajınız
GÖNDER