İlgiyle takip ettiğimiz dizilerdeki kıyafetlerin, kostümlerin zaman zaman dönemi ve gerçek hayatı yansıtmaması tartışılır ve eleştirilir. Bu kez
Kostum Akademisi ve
Türk İşi Minimalizm konuyu başka bir yönden
ele alarak sosyal medyadaki kullanıcılara taşıdı. Biz de size bu tartışmayı aktarmak istedik..
Buyrunuz..
♻️ Peki film ve dizilerde kullanılan kostümler sonra ne oluyor?
Cevap: Yapım şirketlerinin deposuna gidiyorlar ve film vizyona girene kadar her şey çok dikkatli bir şekilde saklanıyor. Vizyon sonrası, filmin/ dizinin devamı çekilecekse saklanmaya devam ediyorlar ya da fotoğraflarda gördüğünüz gibi kostümler kiralanarak başka filmlerde kullanılıyorlar. Çoğu film ve dizi, tüm oyuncu kadrosunu tamamen yeni kostümlerle giydirmek için yeterli paraya sahip değil. Eğer bir kostüm özellikle Titanic'teki gibi iyiyse neden tekrar kullanılmasın? Eskileri kullanabilme şansımız varsa neden yeni şeylere para harcayalım?
Dönem filmlerinde kostümler, kaliteli kumaşlar kullanılarak, özel dikim ve işçiliklerle yüksek maliyetler ile üretiliyorlar. Bu giysilerin dayanıklılığı günümüzde mağazalardan aldığımız giysilerden kat kat fazla. Bu nedenle iyi korundukları takdirde 10 sene sonra bile tekrar kullanılmaları mümkün.
Türkiye'de de kostümler bir süre yapım şirketlerinin deposunda bekledikten sonra, kostüm kiralayan bir şirket tarafından satın alınarak kullanılmaya devam ediyorlar. Aynı şekilde reklam filmi çeken yapım şirketleri reklamlarda gördüğünüz satın alınmış günümüz giysilerini saklayarak diğer reklam filmlerinde değerlendiriyorlar. Yani ekran için gardırop hazırlarken de uzun vadeli düşünmek, kaliteli parçalara yatırım yapmak ve senelerce kullanmak mümkün.
Kostum Akademisi ve Türk İşi Minimalizm'in ortak paylaşımı "En sürdürülebilir giyim, halihazırda gardırobunuzda olandır!" mesajıyla tamamlanıyor.
