Fauda, Arapça'da Kaos anlamına gelen bir kelimeymiş. Ben de bunu Netflix- İsrail ortak yapımı olan Fauda'yı izleyince öğrendim. Bazı dizileri izleyince hakkında yazmak istemiyorum. Harisliğimden. İnsanlar fark edip tüketmesinler istiyorum. Bu sefer böyle davranmayacağım. Zira İsrail formatı olan Fauda ile yerli dizi sektörünün çok çabuk hemhal olacağını, yasal olarak uyarlamaya ya da çalmaya çalışacağını düşünüyorum. Hele de hızla piyasaya çıkmaya hazırlanan "Özel Kuvvetler" temalı onca dizi varken. Biri tutsa, beş sezon bu temadan üretilmiş iş izleriz, haliyle de "esinlenecek" hikayeler gözlemeye başlarız. Fıtratımız bu, alınma Sektör!
Sektöre laf sokmayı kenara koyup seriye gelirsek; 2015 yapımı Fauda'nın ilk sezonu Netflix'te duruyor. Türkçe altyazısı da var, dublaj seçeneği de.. Dublaj kalitesi pek parlak olmasa da seriyi mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Ortalama 40 dakikalık 12 bölüm halinde yayına çıkan seri, Aralık 2016'da yayınlandı. Kabaca "Politik- Aksiyon" diye özetleyebileceğim türe dahil olan Fauda, İsrail'de pek çok ödül ve Netflix'ten devam onayı da almış. Fauda, ilk senaryosunu yayına veren aktör Lior Raz ve ödüllü gazeteci, yazar Avi Issacharoff'un yarattığı, Moshe Zonder'in senaryosunu yazdığı özgün bir proje. Lior Raz aynı zamanda seride Doron Kavillio karakteriyle de arz-ı endam ediyor. İyi oyuncu mu 12 bölüm boyunca karar veremedim ama adamda bir "sahicilik" var.
Yaara, yokluğun kalbimde yara! Assaf Bernstein'in tamamını yönettiği dizinin oyuncu kadrosunda Hisham Sulliman (Taufiq Hammed), Shadi Ma'ari (Walid Al Abed), Laëtitia Eïdo (Dr. Shirin Al Abed), Tsahi Ha-Levi (Naor), Yuval Segal (Mickey Moreno), Neta Gerti (Gali Kavillio), Tomer Kapon (Boaz), Itzik Cohen (Gabi Ayub), Hanan Hillo (Nassrin Hamed) ve Rona-Li Shimon (Nurit) yer alıyor.
Kişisel favorim Doron'un karısı Gali rolünü oynayan Neta Garty oldu. Çok başarılı. Bir de Boaz'ın sevgilisini oynayan genç aktrist Yaara Benbenishty var ki güzellikte birinci! Bakmaya kıyamazsın, o derece... Seride güzel karakterler teslim edilmiş, yetenekli oyuncular var. Fakat hemen hepsinde ince bir "olmamışlık" da var. Mesela kilit bir karakter olan Boaz'ın performansı zaman zaman beni inandıramadı. Gabi'yi canlandıran Itzik Cohen çok deneyimli bir oyuncu olmasına rağmen karton olmanın sınırlarında gezindi. Ha keza lokomotif karakter olan Taufiq'i canlandıran Hissam Sulliman da.. Neyse.. İlk sezonun günahı olmazmış (!).
"Emir, nasıl olur da insanın hayatta kalma güdüsünün önüne geçer" sorusunun cevabı çok yüzeysel verilmiş.. Konusuna gelince; düzenlediği intihar saldırılarıyla eylemlerini başlattığı andan itibaren yüzlerce İsrailli'nin ölümüne sebep olan"Panter" lakaplı Taufiq Hammed, dizi başlamadan 18 ay önce özel kuvvetler tarafından öldürülmüştür. Doron, Taufiq'i bizzat kendi elleriyle öldürmüş sonra da emekliye ayrılıp, üzüm yetiştirip, karısı ve küçük oğluyla mutlu bir hayat sürmektedir. Sürdürmeyi denemektedir diyelim biz ona..
Ancak bir sorgu esnasında Taufiq'in ölmediği ve icraatlarına devam ettiği ortaya çıkar. Ekibi toplarlar ve kardeşinin düğününe katılacağı istihbaratı üzerine Panter'i yeniden öldürmek üzere harekete geçerler. Taufiq hakkında alınan istihbarat doğrudur. Taufiq, düğün öncesi erkek kardeşinin karşısına çıkar ve ona bir tomar para verir. İyi şans diler. Düğüne gelip gelmeyeceği hakkında net bir şey demez. Doron ve arkadaşları tebdil-i kıyafet ve tam teçhisat düğüne gider. Evdeki hesap çarşıya uymaz ve olaylar gelişir.
Erkeklerin dünyasında kadın olmanın incelikli çelişkilerini Nurit'le temize çekiyoruz Fauda, politik söylemlerinin altını dikkatlice çizen bir drama.. Yanlı bir anlatıma sahip olmasının yanı sıra (ki yanlı olmasının drama bağlamında bir mahsuru yok eğer diğer yan da derdini drama ile anlatacaksa) tuhaf bir iş. Netflix'in girdiği pazarda ürettiği "ortak" projeleri hassasiyetle izliyorum. Zira Türkiye'den çıkabilecek hikayenin taşıması gereken özellikleri anlamaya çalışıyorum.
Bu bağlamda bakınca Fauda'nın yer yer reji dili, yer yer de prodüksiyon kalitesi "Koskoca Netflix bunu mu yaptı?" dedirtecek kadar düşüyor. Yerel ortaklarla ürettikleri işlere "milyon dolar" dökmediklerine inanmaya başladım. Ancak itiraf etmeliyim ki işin tuhaf bir çekiciliği de var. O sebeple Maraton yaptım. 12 bölümü bir solukta izledim. Her bölümün sonunda diğer bölümü merak ettim. Seri ikinci sezon onayını da aldı. Bakalım yeni olaylar da aynı çekicilikte olacak mı?
Özetle Fauda Aşk, ihtiras, entrika ve aile dramasını da hikayesine ölçülü bir şekilde yedirerek kadın seyirciyi ötelemeyen bir politik aksiyon olmuş. Bu tür işleri seviyorsanız ve görkemli prodüksiyondan değil de hikayeden hoşlanıyorsanız Fauda sizin için biçilmiş kaftan.
İyi seyirler!